Fysiotherapeut Rogier Bokelman biedt een revalidatieprogramma aan.
Fysiotherapeut Rogier Bokelman biedt een revalidatieprogramma aan. Charella Hulsbosch

‘Je komt jezelf [zo hard] tegen’

Wout van de Water heeft eén jaar na corona nog steeds klachten

4 juni 2021 om 11:23

Wout van de Water is vorig jaar maart positief getest op het coronavirus. De Nijkerker is werkzaam als anesthesie-medewerker in het Meander Medisch Centrum. Hij is waarschijnlijk door een collega aangestoken op de werkvloer, vlak nadat de meeste Nederlanders voor het eerst van corona hoorden op het nieuws. Van de Water ontwikkelt milde klachten en heeft niet in het ziekenhuis gelegen: ,,Na twee weken voelde ik me beter, dus dacht ik dat ik wel weer aan het werk kon gaan. Maar telkens als ik dacht dat het ging, lukte het toch niet. Uiteindelijk heb ik in totaal vier weken ziek thuis gezeten.”


LICHAMELIJK OPGEBRAND Na die vier weken gaat de verpleegkundige weer aan het werk, volle bak inclusief bereikbaarheidsdiensten en werken in de nacht: ,,Je denkt het gaat wel weer, dus dan doe je dat. Dat ging tot de zomervakantie goed. Toen kreeg ik steeds meer lichamelijke klachten, vooral pijn op de borst, kortademigheid en vermoeidheid. De energie was gewoon weg.”

Hij schakelt nog over naar halve dagen werken, maar ook dat blijkt te veel. De Nijkerker komt thuis te zitten en rust veel uit. Hij gaat wel naar een fysiotherapeut, maar verder krijgt hij geen speciale begeleiding. ,,Ik las wel eens en deed nog wat administratie op de computer, maar achteraf bleek dat laatste juist niet goed zijn. Corona is net een zware hersenschudding, je autonome zenuwstelsel is ontregeld. Computerschermen zorgen voor extra prikkels in je hoofd. Dat was niet zo’n goed idee.”


LONG COVID De klachten die Van de Water ervaart worden ook wel longcovid genoemd. Een deel van de mensen dat corona heeft gehad, heeft na de infectie nog last van klachten als vermoeidheid, benauwdheid en (hoofd)pijn. Hoeveel mensen het hebben is (nog) niet precies duidelijk. Volgens de website van het RIVM geeft een eerste schatting aan dat maximaal één op de vijf personen vier of vijf weken na een positieve test nog klachten heeft. Het RIVM doet onderzoek naar hoe groot die groep mensen precies is en of er een verband is tussen de mensen die het krijgen.

,, Ik kon niet meer dan twee keer per dag een kwartiertje wandelen

TERUGVAL Bij Van de Water blijft de vooruitgang in zijn gezondheid na maanden van klachten achter en zo komt hij bij de sportarts van het Meander, locatie Baarn terecht. Zij vertelt hem dat hij een langdurig traject in zou moeten bij een gespecialiseerde fysiotherapeut om te kunnen herstellen. Het is een proces dat tijd kost: ,,Ik heb twee keer meegemaakt dat ik over mijn grenzen heen ging en dan viel ik weer weken terug. In februari was de terugval het ergst, toen ben ik echt weer op nul begonnen: ik kon niet meer dan twee keer per dag een kwartiertje wandelen. Dan doe je weer een flinke stap terug en ga je met kleine stapjes omhoog. Ik ben wel het type dat graag veel dingen wil doen dus dat is heel frustrerend. Deze ziekte heeft bij mij ook invloed op mijn stemming gehad, je komt jezelf zo hard tegen.”


OP DE REM Anders dan in het begin bieden inmiddels verschillende instanties speciale revalidatieprogramma’s aan. Fysiotherapeut Rogier Bokelman, mede-eigenaar van Orec Fysiotherapie, is er daar één van. Hij benadrukt het belang van ‘Graded Activity’: ,,Het gradueel aanbieden van activiteiten is belangrijk. Iemand wil snel beter worden, maar soms moeten we even op de rem trappen om uiteindelijk het beste resultaat te bereiken.” In zijn bedrijf ziet Bokelman dagelijks mensen als Van de Water, speciaal voor hen bieden ze een programma aan waar verschillende experts aan meewerken. Denk naast een fysiotherapeut aan een diëtist, maar ook een ergotherapeut en een specialist in ademhaling oefentherapie. Bokelman: ,,De belangrijkste rol voor de fysiotherapeut is het optimaliseren van de belastbaarheid. In eerste instantie trainen we op een lager niveau voor de beste resultaten op lange termijn.”


BOODSCHAPPEN De ergotherapeut bekijkt het dagschema en leert energie beter te verdelen. In het geval van Van de Water kijken ze bijvoorbeeld naar de momenten die de anesthesie medewerker ernstige hoofdpijnklachten bezorgen. Van de Water: ,,Ik heb daar nu nog last van, bij veel prikkels is het raak. Dat gebeurt al als ik naar de Albert Heijn ga of bij iemand op visite. Je moet er mee om leren gaan. Als de drukte teveel wordt, loop ik even weg om een frisse neus te halen.”

,, Je moet wennen aan een hele nieuwe manier van leven

Daarnaast benadrukken beide mannen dat de inmenging van een psycholoog ook niet vergeten moet worden. Bokelman: ,,Die speelt een grote rol. Mensen die last hebben van long covid kunnen niet meer doen wat ze normaal wel konden. Bovendien gaat de ziekte vaak gepaard met stress vanwege arbeidsverzuim of in de thuissituatie. Je moet wennen aan een hele nieuwe manier van leven.”


LANGE WEG Ook bij de Nijkerkse anesthesie medewerker heeft corona tot op de dag van vandaag een grote impact op zijn leven: ,,Je komt aan de rand van de maatschappij te staan omdat je alleen maar thuiszit. Je hebt een lange weg te gaan en steeds is er die angst: komt dit wel of niet goed?” Deze week gaat Van de Water voor het eerst weer één uur werken. Terugkijkend accepteert hij dat de dingen zo gelopen zijn: ,, Achteraf had ik misschien gelijk in revalidatie moeten gaan in plaats van weer te gaan werken. Maar het was een nieuwe ziekte, niemand wist wat het inhield. Ik ben blij dat ik, één jaar verder, deze week weer kan gaan werken.”

Afbeelding