Het Interkerkelijk streekmannenkoor Schaffelaar Barneveld, zoals het Schaffelaarkoor voluit heet.
Het Interkerkelijk streekmannenkoor Schaffelaar Barneveld, zoals het Schaffelaarkoor voluit heet. Dick Bonestro

'We zijn [experimenteel] en ambitieus'

Schaffelaarkoor bestaat veertig jaar

4 juni 2021 om 11:52

Het Schaffelaarkoor is opgericht op 4 juni 1981 door vier Barnevelders”, vertelt Hans van de Weerd (81), die al vanaf het begin lid is.

,,De vier waren Dries van Norel, Wim Hogerwerf, Jan Jonkvorst en Herman de Vaal. Via een advertentie wisten zij dertig leden te werven. Daarna is het interkerkelijke streekmannenkoor verder gegroeid. We hebben nu tweeënvijftig leden. Ons eerste optreden was een kerstconcert in de Catharinakerk samen met Fidelis, een rooms-katholieke vrouwenvereniging. Maar wij zijn dan ook een interkerkelijk koor, en bovendien experimenteel en ambitieus. We hebben zelfs optredens gedaan met het Gelders Orkest, Ernst Daniël Smid, Louis van Dijk en Marco Bakker.”

OP KOORREIS Het Schaffelaarkoor heeft in die zin avontuurlijke keuzes gemaakt. Dat komt ook duidelijk naar voren in de zogenaamde ‘Koorreizen’, die de activiteitencommissie speciaal voor haar leden organiseert. ,,Deze reizen vinden we als koor ontzettend leuk om te ondernemen. Vaak gaan we alleen met de leden, zoals toen we in 2007 naar Luxemburg gingen, maar soms gaan ook de partners mee, onze echtgenotes en vrienden. Tijdens een reis waar zij bijvoorbeeld in 2013 bij waren, hebben we een optreden gegeven met het Berlijnse Paul-Robeson-Chor."


De leden zijn van relatief hoge leeftijd. ,,Bijna alle leden zijn inmiddels boven de 70 en gepensioneerd”, aldus Van de Weerd. ,,De jongste is onze secretaris Kees Wolswinkel, die 47 is. Hij is bedrijfsleider bij de Welkoop in Barneveld, aan de Van Zuylen van Nieveltlaan. De oudste is Wim Groenwold, die 84 is. Bovendien willen we acht leden feliciteren die dit jaar een jubileum te vieren hebben. Ze zijn namelijk al veertig jaar lid van het koor: Piet Boer, Wim Groenwold, Henk Hooghiem, Jan Klomp, Wim Muller, Jan van den Top, Cees van Voorthuizen en ik: Hans van de Weerd.”

Doordat de leden over het algemeen ouderen zijn, was het vanwege de coronacrisis te riskant om nog op te treden en te repeteren. ,,Sinds maart 2020 hebben we geen optredens meer gegeven”, vertelt Wolswinkel. ,,Samen repeteren was ook niet meer mogelijk, want dan stonden we te ver van elkaar af. Omdat de gemiddelde leeftijd van onze zangers ook erg hoog ligt, zijn nieuwe leden van harte welkom om het Schaffelaarkoor te kunnen laten blijven bestaan.”

Om dit doel te bereiken wil het koor vanaf het najaar nieuwe initiatieven opzetten. Die zijn vooral gericht op de vijftig- en zestigplussers.


IETS BYZANTIJNS Het Schaffelaarkoor heeft een zeer divers repertoire, vertelt voorzitter Harrie Siebelink. ,,We zingen van alles, van religieuze tot wereldlijke tot populaire muziek. Dat heeft er vooral mee te maken dat onze leden zeer diverse muzieksmaken hebben. Dat is soms wel lastig, want sommige leden moeten daardoor misschien liederen zingen waar ze zelf veel moeite mee hebben of die ze niet mooi vinden. Bovendien zijn we bijzonder in Barneveld, vanwege dit diverse repertoire.”

Onder het religieuze repertoire vallen liederen uit de kerkboekjes en Johannes de Heer, maar ze hebben ook klassieke koorstukken geprobeerd. ,,Het Ave Maria van Anton Bruckner (Oostenrijks componist, red.) was zeer veeleisend, omdat de tenor heel hoog moet zingen. Met onze leeftijden is dat heel moeilijk! Ook hebben we in het buitenland opgetreden, waar we onder andere werk van Dmytro Bortnjansky (Oekraïens/Russische componist, red.) hebben uitgevoerd. We hebben zelfs nog iets Byzantijns gezongen.”


IN DE PRIJZEN Bij een koor hoort ook muzikale begeleiding. De dirigenten van het Schaffelaarkoor waren Fokko Bennen, Dick van Heuvel (inmiddels overleden), Ineke Bos-Strootman, Nathalie Goossens en op dit moment Gusanne van den Brink. Het koor heeft ook gewerkt met meerdere pianisten. Nu doet Gerard Geurts dat al twaalf jaar, maar in het verleden heeft ook Martine van de Veen het koor begeleid op de piano.


Het Schaffelaarkoor is in zijn veertigjarig bestaan ook weleens in de prijzen gevallen, vertelt Van de Weerd. ,,We deden in 2010 mee aan Lokaal Centraal. Dat was een jaarlijks terugkerend cultureel evenement in het Schaffelaartheater. We deden voor de lol mee zonder verwachtingen. Toen kwamen we als winnaars uit de bus. De prijs bestond uit een bokaal en een gratis optreden in de Koninklijke BDU-zaal."


AARDBEIEN PLUKKEN Maar het koor doet niet alleen maar aan zingen. ,,We zijn ook actief in de gemeenschap. Zo hebben we jaarlijks oliebollen verkocht. Die bakken de leden allemaal zelf, inclusief beslag. Dit doen we al sinds 1987, bij de Grote Kerk in Barneveld. Het geld dat we hiermee ophalen gaat naar het Schaffelaarkoor. Zo houden we onze koorreizen betaalbaar voor de zangers en kunnen we eventuele financiële tekorten bij optredens opvangen. Ook gingen sommigen van ons aardbeien plukken bij Zorgboerderij Paradijs in Barneveld.

Kortom: we zijn niet alleen actief als zangers, maar ook als vrijwilligers in de gemeenschap. Dat sluit heel erg aan op wat wij eigenlijk het allerbelangrijkste vinden: gezelligheid en sociale contacten. Maar het allermooiste is natuurlijk dat we mooie concerten kunnen neerzetten.”

Een van de maatschappelijke activiteiten van het koor is oliebollen bakken.