Station Barneveld-Zuid
Station Barneveld-Zuid Welzijn Barneveld

'Er gaan meer deuren voor hen open'

4 juni 2021 om 10:01

De reiskoffer is er voor kinderen in het speciaal onderwijs

BARNEVELD De meeste kinderen die speciaal onderwijs volgen moeten hiervoor iedere dag een eind reizen. In veel gevallen wordt hierbij gebruik gemaakt van het aangepaste vervoer van de gemeente, waarbij een taxi het kind thuis ophaalt en op school afzet. Het is voor deze kinderen vaak te moeilijk om zelf de stap te zetten om met het openbaar vervoer te reizen. Daarom is een aantal jaar geleden 'De Reiskoffer' opgericht. Deze organisatie werkt samen met gemeenten om leerlingen van het speciaal onderwijs de kans te geven om te leren om zelfstandig met het openbaar vervoer of op de fiets te reizen. Ook de gemeente Barneveld is deze samenwerking aangegaan. Irma Kooiman is vanuit De Reiskoffer de contactpersoon voor Barneveld.

Wat doet De Reiskoffer precies?

Wij trainen vrijwilligers om samen met een leerling met het openbaar vervoer te gaan reizen, vertelt Irma. Het gaat vaak om kinderen met ADHD, autisme of een verstandelijke beperking, maar het kan ook een kind zijn met een lichte visuele of auditieve handicap. In dat laatste geval werken wij samen met professionals die gespecialiseerd zijn in deze doelgroep om naar mogelijkheden te kijken. Bij ons leren vrijwilligers hoe je met deze kinderen omgaat, waar je op moet letten en wat je kunt doen als een kind in paniek raakt. De training duurt ongeveer twee à tweeënhalf uur. Een vrijwilliger krijgt van ons onder andere een OV-abonnement.

Is er een typische Reiskoffer-vrijwilliger?

Nee hoor, lacht Irma. We hebben vrijwilligers in alle leeftijdscategorieën en met allerlei achtergronden. Wel is het zo dat we ons in eerste instantie vooral richten op uitkeringsgerechtigden waarbij we proberen om deze groep te helpen kleine stapjes te kunnen laten zetten richting een betaalde baan. Daarmee maakt het De Reiskoffer tegelijk ook een participatieproject, een win-winsituatie! Maar ook studenten die tijdelijk wat meer tijd hebben en mensen die met pensioen zijn, van alles eigenlijk. Er zijn ook vrijwilligers die de leerlingen leren om van huis naar het station te fietsen, want dat hoort ook bij het zelfstandig reizen. En ouders die bij ons de training volgen om dan aan hun eigen kind en zo mogelijk nog een extra andere leerling het zelfstandig reizen aan te leren.

Jij bent contactpersoon voor de gemeente Barneveld, waar reizen deze leerlingen zoal naar toe?

Vanuit Barneveld gaan er veel leerlingen naar Zeist, maar ook naar Veenendaal, Amersfoort, Wijk bij Duurstede, Houten en Maarsbergen. Dat zijn vaak best lastige trajecten voor een leerling om zelfstandig te reizen. Een vrijwilliger is ongeveer 10 reisdagen bezig met een leerling. Ze reizen dan 1 of 2 keer per week samen, de andere dagen gaat de leerling met de taxi. Zo is het geen té grote opgave om te beginnen. En ook voor de vrijwilliger is het zo nog goed te doen. Deze maakt de reis tenslotte vier keer per dag.

Waarom is het belangrijk dat deze kinderen zelfstandig leren reizen?

Er gaan meer deuren voor hen open, bijvoorbeeld als ze vervolgonderwijs gaan volgen of stage moeten lopen, legt Irma uit. En daarnaast geeft het ze meer zelfvertrouwen en worden ze er zelfstandiger door, ze kunnen in de samenleving participeren zoals alle anderen. Het is mooi om te zien hoe trots een leerling is als hij of zij zichzelf kan redden in het openbaar vervoer. We zien dat dit eigenlijk ook doorwerkt in hun hele ontwikkeling. Ook is het handig dat een kind zelf naar huis kan gaan als er bijvoorbeeld een roosterwijziging is en de lessen eerder zijn afgelopen. Hij hoeft dan niet op de taxi te wachten, maar kan zelf naar huis gaan.

Wat moet een vrijwilliger kunnen om bij jullie aan de slag te gaan?

Het belangrijkste is affiniteit met deze kinderen hebben. Je moet ze alles rustig uitleggen en vaak wel meer dan een keer. Je bent er een paar weken druk mee, maar als een kind eenmaal zelfstandig kan reizen is het ook klaar. En dan heb je daar natuurlijk als vrijwilliger ook veel voldoening van. Je hebt dan iemand echt iets meegegeven voor de rest van zijn leven.


[Wilt u meer weten over het vrijwilligerswerk bij De Reiskoffer, dan kunt u contact opnemen met Irma Kooiman via 06-13184616 of mailen naar irmakooiman@carolienaalders.nl.