Kamerlid Jeanet van der Laan van D66.
Kamerlid Jeanet van der Laan van D66. Jeanet van der Laan (d66) Tijdens de Beediging als lid van de Tweede Kamer. anp / Remko de Waal

Wet tegen homogenezingstherapie

COC Nederland is blij met voornemen

DEN HAAG (ANP) Partijen in de Tweede Kamer komen met een initiatiefwetsvoorstel om homogenezingstherapie bij wet te verbieden. D66, VVD, de Partij van de Arbeid en GroenLinks willen het initiatief nemen nu het demissionaire kabinet heeft laten weten voorlopig geen werk te maken van een verbod.


COC Nederland is blij met het voornemen van de vier partijen om LHBTI-genezing te verbieden, laat de belangenorganisatie in een reactie weten.

Een Kamermeerderheid had de regering opgeroepen een verbod te regelen. Maar volgens het kabinet is er eerst meer onderzoek nodig om te bezien hoe ‘homogenezing’ verder kan worden tegengegaan.

“Het is nu nog niet mogelijk om te bepalen op welke wijze het voorkomen en tegengaan van homoconversie het meest succesvol kan worden gerealiseerd. Het kabinet zal daarom onderzoek laten doen naar wat de beste mogelijkheden zijn”, schreven de betrokken bewindslieden afgelopen week.

D66-Kamerlid Jeanet van der Laan vindt het “te gek voor woorden dat in ons land nog steeds homogenezingen plaatsvinden om iemands identiteit te veranderen of te onderdrukken. Dat is schadelijk en kwetsend. Er moet zo snel mogelijk een einde aan komen”.

VVD’er Hatte van der Woude sluit zich daarbij aan en noemt ‘homogenezing’ “middeleeuws, stompzinnig en traumatisch voor de jongeren die eraan onderworpen worden”.

De jongerenpartij van D66, Jonge Democraten, staat vrijdag met een kraampje op het Plein in Den Haag waar ‘heterogenezingstherapie’ wordt aangeboden om aan te geven hoe “absurd” ze ‘homogenezing’ vindt.

Het COC pleit naar eigen zeggen al negen jaar voor een verbod. “Mooi dat deze vier partijen nu zelf het heft in handen nemen en een einde maken aan het getreuzel van het kabinet”, reageert COC-voorzitter Astrid Oosenbrug op de aankondiging van D66, VVD, PvdA en GroenLinks. “LHBTI-genezing is een fabeltje, mensen gaan er aan kapot. Je bent goed zoals je bent. Elke dag zonder verbod is er één te veel.”


In Nederland zijn er volgens het COC zeker vijftien aanbieders van LHBTI-genezing, vooral in pinkster-, baptisten- en evangelische gemeenten.