Charme-offensief Lodewijk Napoleon

Charme-offensief Lodewijk Napoleon

Brieven

Bij deze wil ik reageren op het charme-offensief voor Lodewijk Napoleon. Ruim twee weken nadat het offensief van start is gegaan blijkt dat de steun bijzonder laag is, zie de site van NiVo: 15 personen uit Voorthuizen hebben de petitie ondertekend, 36 uit andere plaatsen (zelfs uit België) en 29 anoniem (zwak hoor). Eigenlijk is het ook niet zo vreemd, want de echte Voorthuizenaren hebben in het voorjaar van 2000 al hun stem laten horen.

  1. Een handtekeningenactie tegen het standbeeld, gesteund door 1150 personen.

    Opgezette peiling voor de heer Van de Glind (Oud-Voorthuizen). Hij kreeg in één week 749 reacties op de vraag: moet er wel of geen Napoleon-beeld komen? 12 procent was voor, 88 procent was tegen.

    Tijdens een online vergadering over het centrumplan van Voorthuizen, waar de volgende vraag werd gesteld: zou een beeld van toegevoegde waarde zijn voor het centrum? 13 procent was voor het beeld, 43 procent was tegen, 44 procent was voor, maar voegde er het volgende aan toe; het ligt eraan welk beeld er wordt geplaatst.

Triest dat het lampje bij het bestuur van NiVo nog niets is gaan branden dat ze met een kansloze missie bezig zijn. Gelukkig hebben onze raadsleden in 2020 wel goed ingezien dat de Voorthuizenaren helemaal niet zitten te wachten op dit tweespalt zaaiende beeld, waar heel veel bloed aan kleeft, door geen toestemming voor plaatsing te geven.

Het bestuur van NiVo zou ik willen adviseren om een beeldje in hun eigen achtertuin te zetten en om hun eigen verdiende centen te geven aan de minderbedeelden. Maar laat de echte Voorthuizenaren genieten van hun vrijheid.


[Johan Steenkamer

[Voorthuizen