Speelbos Het Leughtenpad is klaar voor de opening.
Speelbos Het Leughtenpad is klaar voor de opening. IVN

Speelbos ‘Leughtenpad’ klaar voor opening

RENSWOUDE/SCHERPENZEEL Na enkele jaren van voorbereiding wordt educatief speelbos Het Leughtenpad bij recreatiepark De Lucht in Renswoude woensdagmiddag officieel geopend. Dat gebeurt in aanwezigheid van de kinderburgemeesters uit Scherpenzeel en Renswoude.


Het Leughtenpad is een initiatief van eigenaar Karel van Dijk van recreatiepark de Lucht. Op het terrein aan de Barneveldsestraat lag een ongebruikt stukje bos, dat volgens hem prima geschikt zou voor educatieve doeleinden. Hij benaderde daarom Rob en Ria van de Bor van het IVN met het idee om in dit gebied een educatief speelbos te ontwikkelen. Er ontstond vervolgens, in 2019, een werkgroep met daarin ook Margot Room (scholenwerkgroep Ede), tekstschrijver Angela Severs en illustrator Hennie Blaauwendraat.

Na wat brainstormsessies en bezoekjes aan andere paden, werd een lijst met ideeën en doelen samengesteld. Zo werd bepaald dat het pad voor iedereen gratis toegankelijk is en kinderen er volop kunnen struinen, spelen, vies worden, ontdekken en beleven. Ook kunnen schoolklassen er een buitenles krijgen en kunnen er groepsactiviteiten plaatsvinden. Verder werd een rugzakroute bedacht.


BLOTEVOETENPAD Zo zal er bij de receptie van het park een rugzak met veldwerkmateriaal en een opdrachtenboekje beschikbaar zijn. Andere elementen van het speelbos zijn onder meer een blotevoetenpad, uitkijkposten, een insectenhotel, een nagemaakte dassenburcht, een natuurlijke poel, een speelvijver en een visvijver.

De afgelopen jaren werd gewerkt aan de uitvoering, die mede mogelijk werd gemaakt door Rabobank Coöperatiefonds, Waterschap Vallei en Veluwe en het IVN.

Op de aanlooproute werd een Keltische boomkalender aangelegd. Bij iedere boom staat een bord met de eigenschappen die bij die datum en het ‘sterrenbeeld' van de boom horen, plus een weetje en een vraag. Ook zijn bermen ingezaaid.

De naam ‘Leughtenpad’ komt van het weggetje ‘de Leught’ dat langs het gebied loopt. Leughten betekent: uitlichten, schitteren.