Journalist Ans Boersma en haar advocaat Marq Wijngaarden.
Journalist Ans Boersma en haar advocaat Marq Wijngaarden. anp / Robin Utrecht

Geen straf voor journalist Boersma

OM had een taakstraf geëist

ROTTERDAM (ANP) Journalist Ans Boersma is donderdag door de rechtbank in Rotterdam schuldig bevonden aan het liegen bij de visumaanvraag van haar toenmalige vriend Aziz A. in 2014. Maar omdat ook haar schade is berokkend, krijgt ze geen straf opgelegd.

De man zit sinds 2018 in Nederland vast. Volgens justitie was hij een hooggeplaatst persoon binnen rebellengroep Jabhat al-Nusra en valt hij te linken aan diverse moorden.

De rechtbank denkt niet dat Boersma hiervan op de hoogte was. “Wij zien dat u heeft geprobeerd iemand op wie u verliefd was naar Nederland te halen. Maar niet dat u iemand met mogelijke terroristische banden naar Nederland wilde halen.” De twee leerden elkaar kennen in Turkije, waar zij als correspondent werkte voor Het Financieele Dagblad. Bij de aanvraag is een vals diploma en een vals paspoort van de Syrische man overhandigd. Ook zei Boersma dat haar toenmalige vriend een zakenman was die minstens 2000 euro in de maand verdiende in Turkije. De rechtbank denkt niet dat de vrouw wist dat het ging om een vals diploma en een vals paspoort, maar vindt wel dat ze schuldig is aan het ‘aandikken’ van het beroep van A. De man was namelijk geen zakenman met een dergelijk inkomen.

Het OM had een taakstraf geëist. De rechtbank wijst erop dat de vrouw als gevolg van informatieverstrekking van het OM naar de Turkse autoriteiten Turkije is uitgezet. Uiteindelijk heeft het FD ook de banden met haar verbroken. Omdat de vrouw al genoeg schade heeft ondervonden, krijgt ze geen straf opgelegd. Onlangs werd ook bekend dat de Staat haar een schadevergoeding betaalt.