Dani de Wit uit zijn teleurstelling. Jong Oranje werd uitgeschakeld. anp / Robin van Lonkhuijsen

Eind aan EK-droom Jong Oranje

4 juni 2021 om 09:24

Duitsers veel te sterk in Hongarije

SZEKESFEHERVAR (ANP) Jong Oranje kan de Europese titel vergeten. Het elftal van bondscoach Erwin van de Looi keek donderdag in de halve eindstrijd tegen Jong Duitsland na 8 minuten al tegen een achterstand van twee doelpunten aan en kwam die klap niet meer te boven: 2-1.

Het belangrijkste jeugdteam van de KNVB blijft zo op twee Europese titels staan, behaald in 2006 en 2007 onder leiding van trainer Foppe de Haan.

Duitsland werd een stuk lager ingeschat dan Frankrijk, waar maandag van werd gewonnen.

Van de Looi zei in aanloop naar de halve eindstrijd dat hij liever Denemarken had getroffen. Duitsland, dat de Denen maandag na strafschoppen uitschakelde, is meerdere spelsystemen machtig en de bondscoach van Jong Oranje zei dat het moeilijk in te schatten was hoe het elftal van zijn collega Stefan Kuntz op het veld zou verschijnen. Van de Looi startte met dezelfde spelers als tegen Frankrijk. Verdedigers Perr Schuurs en Tyrell Malacia bleken op tijd hersteld van lichte blessures.

Malacia had na exact 29 seconden schuld aan de eerste treffer. De linksback liep lange tijd mee met Florian Wirtz, zag ook centrale verdediger Sven Botman. Maar net voordat de voorzet vanaf links werd gegeven, besloot Malacia door te schuiven naar een andere Duitse aanvaller. Wirtz kon van dichtbij scoren: 1-0.

In de 8e minuut had de aanvaller opnieuw succes. Wirtz mocht vanaf de rand van het zestienmetergebied aanleggen tussen Schuurs en Botman. Botman is fysiek sterk en verliest in de lucht bijna geen duel, maar op snelheid en in de kleine ruimtes laat de lange verdediger van Lille zich nogal eens verrassen. Doelman Justin Bijlow kon het schot in de verre hoek niet keren (2-0).

PAAL Duitsland liet daarna na om verder uit te lopen. Een vrije trap van Mërgim Berisha belandde in de 20e minuut op de paal en in de tweede helft zag Berisha de bal nog twee keer tegen de paal naast Bijlow gaan.

Jong Oranje bleef zo in de wedstrijd en Schuurs verkleinde in de 67e minuut, na zwak optreden van keeper Finn Dahmen, de achterstand (2-1). Verder wist Nederland niet te komen. Een treffer van Myron Boadu werd kort voor tijd, terecht, afgekeurd wegens buitenspel.