Antwerpen

4 juni 2021 om 09:37

Spil van crisis met giftige fipronileieren minstens jaar cel in

(ANP) De spil van de zogenoemde fipronilcrisis van vier jaar geleden in Nederland en België moet minstens een jaar de gevangenis in. De Belg Patrick R. moet ook miljoenen euro’s aan schadevergoeding betalen, oordeelt de rechtbank in Antwerpen. Hij was de leverancier van onder meer het Nederlandse ChickFriend, dat kippenboeren een giftig ‘wondermiddel’ tegen bloedluis leverde.

De 49-jarige R. voegde het verboden fipronil toe aan een bestrijdingsmiddel tegen bloedluis, een hardnekkige plaag voor veel legkippen. Nederlandse bedrijfjes leverden het vervolgens aan tal van pluimveehouders. Eieren bleken daardoor met fipronil vervuild. Dat is schadelijk voor mensen. Talloze boerderijen gingen op slot en miljoenen eieren en kippen moesten worden vernietigd.

R. kreeg drie jaar cel, waarvan twee voorwaardelijk. Twee van zijn kompanen werden veroordeeld tot lagere gevangenisstraffen en boetes, waarvan ook het grootste deel voorwaardelijk. Het drietal moet minstens 14,8 miljoen euro schadevergoeding betalen aan gedupeerden en aan de Belgische toezichthouder. Twee maanden geleden kregen de Nederlandse eigenaars van ChickFriend en ChickClean in Nederland al 1 jaar celstraf.


Luxemburg

Duitsland deed te weinig tegen vieze lucht in steden

(ANP) Duitsland heeft te weinig gedaan aan gevaarlijk vieze lucht in steden als Berlijn, München en Hamburg. Dat moet veranderen, oordeelt het Europees Hof van Justitie, anders kan een hoge boete volgen. Dat betekent mogelijk dat sommige steden bijvoorbeeld nog meer dieselauto's zullen moeten weren. Duitsland overschreed sinds 2010 in 26 gebieden ,,stelselmatig en voortdurend” de stikstofdioxidelimieten in de EU-regels die moeten zorgen voor schone lucht. De Europese Commissie stelde de Duitse regering daarom in gebreke.