Britse koningin ontvangt president Biden na top G7

4 juni 2021 om 09:39

LONDEN/BRUSSEL (ANP) De Britse koningin Elizabeth II ontvangt zondag 13 juni in Windsor Castle de Amerikaanse president Joe Biden en diens vrouw Jill. Biden is dan in het zuidwesten van Engeland voor de driedaagse topconferentie van de zeven vooraanstaande westerse economieën van de groep G7. Die zondag wordt de top in Carbis Bay afgesloten.


De Amerikaanse president is de eerste hoge buitenlandse bezoeker die Elizabeth ontvangt sinds het overlijden van haar man prins Philip, circa twee maanden geleden. De 95-jarige Queen heeft sinds het begin van de coronacrisis sowieso weinig gasten ontvangen en heeft sinds maart vorig jaar vrijwel geen officiële bezoeken buiten het kasteel meer afgelegd. Biden is de dertiende Amerikaanse president die ze ontmoet in de afgelopen zeventig jaar, aldus Britse media. De enige president die ze ‘miste’ was Lyndon B. Johnson.

Biden komt relatief snel naar Londen en het is zijn eerste buitenlandse reis als president. Zijn voorganger Donald Trump vereerde de vorstin pas na twee jaar presidentschap met een bezoek, waarbij hij met enkele onbeleefdheden toonde geen verstand te hebben van protocollen bij koninklijke ontvangsten. Dat was geen obstakel voor een staatsbezoek van Trump aan Groot-Brittannië een jaar later. Biden is al geruime tijd een kennis van een nu in de VS wonende kleinzoon van de koningin, prins Harry. Biden zet zijn reis voort naar België, waar hij 15 juni wordt ontvangen door de Belgische koning Filip en premier De Croo.