Afbeelding
Museum Nijkerk

Museum Nijkerk krijgt middeleeuws zwaard overgedragen

4 juni 2021 om 09:14

NIJKERK Museum Nijkerk ontvangt volgende week een middeleeuws ijzeren landknechtzwaard. Dit bijzondere zwaard is door Michael van Dusschoten gevonden in het gebied Oosterpoort. Mede namens de vinder overhandigt wethouder Nadya Aboyaakoub-Akkouh het zwaard op 9 juni aan Jan Cozijnsen, voorzitter van de Stichting Oud Nijkerk. De vinder en de gemeente Nijkerk, als toenmalige grondeigenaar, zijn beide voor 50 procent eigenaar van het zwaard. Ze hebben besloten het zwaard te schenken aan Museum Nijkerk. Het wordt deel van de vaste expositie ‘Nijkerk, stad vol historie’. Het zwaard mag niet worden verkocht en valt terug aan de eigenaren mocht de Stichting Oud Nijkerk ophouden te bestaan. De vinder had het zwaard in bewaring gegeven aan Synthegra Archeologie BV. Zij hebben het zwaard geconserveerd, waardoor het in goede staat is. Vanaf 9 juni is het zwaard tijdens de openingstijden van het museum voor iedereen te zien. Wethouder Aboyaakoub-Akkouh: ,,Museum Nijkerk mag terecht heel trots zijn op deze mooie aanwinst voor de collectie. De musea zijn gelukkig weer open. Dus, wat een prachtige gelegenheid voor mensen om dit voor Nijkerk unieke zwaard te gaan bekijken in Museum Nijkerk.”


Edese musea zoeken extra hulp via platform Erfgoedvrijwilliger

EDE Musea mogen vanaf 5 juni weer de deuren openen. Om dat verantwoord en veilig te doen met de nog geldende maatregelen, kunnen musea hulp van inwoners goed gebruiken. De website Erfgoedvrijwilliger.nl doet daarom een beroep op mensen die zich willen inzetten voor een museum of monument in hun dorp of stad. ,,Veel musea en monumenten zijn afhankelijk van de beschikbaarheid van vrijwilligers. Een grote groep vrijwilligers is achter de schermen al hard aan het werk om alles voor te bereiden. Maar extra hulp is welkom!’’ meldt het vrijwilligersplatform Erfgoedvrijwilliger.nl. ,,Door (tijdelijk) in te springen als erfgoedvrijwilliger, kan een museum of monument verantwoord en veilig heropenen.’’ Meer info: erfgoedvrijwilliger.nl/vacatures.


Fiets4daagse Nijkerk mikt op september

NIJKERK De derde editie van de Nijkerkse Fiets4daagse wordt in principe van maandag 13 tot en met donderdag 16 september 2021 gehouden. Dit meldt de organisatie onder voorbehoud. Op basis van de dan geldende coronamaatregelen volgt een definitief besluit. De Nijkerkse Fiets4daagse is een gezamenlijk initiatief van de in Nijkerk gevestigde organisaties UVV, IVN en VOEK. Sjaak de Korte, één van de initiatiefnemers: ,,Wanneer deze editie doorgang kan vinden, wordt de draad opgepakt van de eerste twee succesvolle edities in 2018 en 2019. Vanuit Nijkerk zullen er weer routes worden uitgezet door bos, heide, polder en omliggende dorpen.” Meer info: www.nijkersefiets4daagse.nl