De strook grond bij de muur op de begraafplaats, waarin niet alleen asbest maar ook menselijke resten werden aangetroffen, werd decent afgedekt.
De strook grond bij de muur op de begraafplaats, waarin niet alleen asbest maar ook menselijke resten werden aangetroffen, werd decent afgedekt. stichting 'Alert en Zorgzaam'

Stichting dringt na vondst menselijke resten aan op landelijke regels

4 juni 2021 om 09:17

Brief Leusdenaar Hans Holdorp naar Tweede Kamer

LEUSDEN Voorzitter Hans Holdorp van de Leusdense stichting ‘Alert & Zorgzaam’ heeft er in een brief aan de griffie bij de Tweede Kamer op aangedrongen te komen met aanvullende regelgeving op het gebied van respectvolle omgang met stoffelijke, menselijke resten, bijvoorbeeld na grafruimingen.


Daan Bleuel

Holdorp ziet in recente gebeurtenissen op een begraafplaats aan de Vlooswijkseweg in Leusden aanleiding om opnieuw aandacht voor het thema te vragen. Daar werden dezer dagen -bij restauratiewerkzaamheden aan een oude muur om het terrein- aanzienlijke hoeveelheden menselijke resten gevonden. Het gaat daarbij waarschijnlijk om overblijfselen die daar na grafruimingen terecht zijn gekomen.


SKELETDELEN ,,Wederom worden er op een Nederlandse begraafplaats op grote schaal menselijke skeletdelen aangetroffen. Nu zelfs in onze eigen woonplaats’’, schrijft Holdorp in zijn brief aan het parlement. ,,Als we hier niets aan blijven doen gaat dit nog eeuwen in heel Nederland zo door omdat er nog steeds geen regelgeving voor is en onze miljoenen burgers intussen maar dood blijven gaan.’’

Holdorp stond aan de basis van de stichting naar aanleiding van persoonlijke, schokkende ervaringen die hij op een begraafplaats in de regio tegenkwam. Hij zag hoe soms half vergane menselijke resten na grafruimingen in een ‘knekelput’ werden gedumpt. De stichting wil dat er -ook na het ruimen van graven (bijvoorbeeld omdat de grafrechten zijn verlopen)- respectvol met de overblijfselen van de doden wordt omgesprongen.


LOBBY De stichting opende een lobby richting de Tweede Kamer en slaagde erin de Wet op de Lijkbezorging aangepast te krijgen. Via een amendement, dat inhoudelijk door de stichting was voorbereid, kregen de toenmalige Kamerleden Knops (CDA) en Van Raak (SP) de Eerste en Tweede Kamer zover dat de wet werd aangepast. Daarin staat nu een passage die de Kamer en de Minister de bevoegdheid geeft in te grijpen als daar aanleiding voor is.


Het bestuur van de Leusdense stichting verwijt de begrafenisbranche laksheid bij het uitoefenen van toezicht op het respectvol omgaan met menselijke resten bij het ruimen van graven. Het vindt het daarom tijd dat de landelijke overheid ingrijpt.


GRAFRUSTTERMIJN Het ruimen van graven werd door ruimtegebrek noodzakelijk. De regering kwam met een grafrusttermijn, waarna de graven in principe weer voor anderen beschikbaar komen. ,,Maar politiek-van-nu, besluit dan ook hoe dat moet gebeuren en dat dit netjes moet gebeuren’’, aldus Holdorp. Volgens hem heeft ‘de branche al tientallen jaren bewezen dat niet te beheersen’. ,,Gaarne dus eindelijk regelgeving en sancties bij niet-nakoming, voor in te voeren respectvolle richtlijnen voor het ruimen door de begraafplaatsbranche.’’

De stichting pleit ervoor ambities op dit gebied op te nemen in een nieuw regeerakkoord.