Impressie van een moderne thoriumreactor.
Impressie van een moderne thoriumreactor. Rolls-Royce

Barneveld: ‘Onderzoek naar kernenergie kan waardevol zijn’

4 juni 2021 om 10:25

BARNEVELD Een kleinschalige vorm van kernenergie kan in de toekomst mogelijk bijdragen aan de energievoorziening in de regio Foodvalley. Dat stelt het Barneveldse college van burgemeester en wethouders in een brief aan de provincie Gelderland. Op een later moment wil het college de mogelijkheid voor deze energievorm bespreken met de gemeenteraad, als onderdeel van de energievisie.


Wouter van Dijk

De provincie peilde eerder al de mening over kernenergie in de gemeenten. Deze vorm van energie zou, naast zonne- en windenergie, een mogelijkheid kunnen zijn om de komende tientallen jaren verder af te stappen van fossiele brandstoffen.


LANGERE TERMIJN In de recent vastgestelde regionale energievisie voor de regio Foodvalley is kernenergie ook benoemd als mogelijke techniek voor de langere termijn. ,,We hebben dan ook het rijk opgeroepen op korte termijn initiatief te nemen om nader onderzoek te doen naar de mogelijkheden’’, stelt het college.

Het doel is om in deze regio in 2050 energieneutraal te laten zijn. De komende jaren kunnen wat het college betreft nieuwe mogelijkheden en technieken, waaronder naast kernenergie ook bijvoorbeeld geothermie en waterstof, in overweging genomen worden en besproken met de gemeenteraad.


VEEL STROOM Op de vraag van de provincie welke voorwaarden Barneveld zou verbinden aan kernenergie, kan het college naar eigen zeggen nog geen antwoord geven. ,,Daar is het in dit stadium nog te vroeg voor.’’


VVD De mogelijkheid voor kernenergie is het afgelopen jaar geregeld genoemd, sinds lokale fracties van de VVD in de regio deze optie vorig jaar in het voorjaar voorlegden. Volgens de liberalen zou een kleine moderne zogeheten thoriumreactor weinig kernafval opleveren, maar wel veel stroom kunnen leveren. Zo’n centrale zou 400 tot 450 megawatt op kunnen leveren, vergelijkbaar met de inzet van 130 tot 150 windturbines. Vanwege dat laatste noemden ook Barneveldse actiegroepen tegen windturbines de ‘optie kernenergie’ de laatste tijd enkele malen als alternatief. Ook het burgerforum dat betrokken is bij de regionale energievisie van regio Foodvalley benoemde kernenergie als mogelijk alternatief voor de toekomst.


AFVAL Tegelijkertijd ligt kernenergie gevoelig en dan met name het probleem rondom radioactief kernafval en risico’s die kernenergie mogelijk met zich mee zou brengen. Bovendien zou het idee volgens sommigen nu niet reëel zijn, omdat het vele jaren duurt voordat zoiets is ontwikkeld. Daar komt bij dat het nog de vraag is waar een reactor dan zou moeten komen te staan en of er voldoende draagvlak voor is.