Vorig jaar werden er door corona minder verkoelende sprongen gemaakt in het Oosterbosbad.
Vorig jaar werden er door corona minder verkoelende sprongen gemaakt in het Oosterbosbad. Pauw Media

Barnevelds zwembadbezoek nam in coronajaar drastisch af

4 juni 2021 om 10:52

BARNEVELD De zwembaden in de gemeente Barneveld hebben vorig jaar zwaar te lijden gehad onder de coronapandemie. Het aantal bezoekers nam enorm af, in totaal met 47 procent tot 74.700 mensen. Een jaar eerder waren dit er nog 141.800.


Jannes Bijlsma

Dit blijkt uit het sociaal jaarverslag van Optisport, de exploitant van De Veluwehal en het Oosterbosbad in Barneveld en De Heuvelrand in Voorthuizen. Met name bij de twee laatste baden was de teruggang enorm: bij De Heuvelrand halveerde het totaalaantal bezoekers (van 34.700 naar 17.250 mensen) en bij het Oosterbosbad passeerden 60 procent minder zwemmers de poort (39.700 in 2019, 15.800 in 2020). In De Veluwehal viel de daling met 38 procent uiteindelijk relatief mee.

De oorzaak voor deze getallen is duidelijk: de coronacrisis. Tussen 2015, toen Optisport de exploitatie van de baden op zich nam, en 2019 was er een geleidelijke groei van het aantal bezoekers te zien, zeker bij de binnenbaden van De Veluwehal en De Heuvelrand. Aan die trend kwam in 2020 een hardhandig einde. Uiteindelijk had het aantal bezoekers vorig jaar nog lager kunnen uitvallen. Toen de versoepelingen van de eerste coronagolf werden aangekondigd, vorig jaar mei, bestond er bij Optisport twijfel of het Oosterbosbad wel veilig kon worden opengesteld. Er bestond zelfs een kans dat het bad het hele seizoen dicht zou blijven. De organisatie had onder meer moeite om de personele bezetting rond te krijgen. Uiteindelijk lukte dit toch en ging het bad op 12 juni alsnog open.


LOCKDOWN Over hoe de cijfers zich in 2021 zullen ontwikkelen, heerst nog grote onzekerheid. ,,De lijn van 2019 is zeker te halen, mits we onze programmering weer op normale wijze mogen uitvoeren”, aldus Optisport in het jaarverslag. Het eerste kwartaal van 2021 bracht nog niet veel verbetering voor de exploitant. Door de lockdown was er tussen januari en maart nagenoeg geen activiteit in de zwembaden. In maart werden zwemlessen weer mogelijk, in april werd banenzwemmen toegestaan en sinds twee weken mag er weer recreatief en binnen worden gezwommen.


BEZETTING SPORTZALEN De bezetting van de sportzalen die Optisport in de gemeente Barneveld beheert, nam in coronajaar 2020 eveneens af. In totaal werd er voor 27,8 procent minder gebruik van gemaakt dan in 2019. Optisport verklaart de daling met name door minder commerciële en incidentele verhuur van de accommodaties, zoals voor muziekevenementen, markten, kinderfeestjes, springkussenfestijnen en andere bijeenkomsten die door de coronabeperkingen niet door konden gaan.

p 3

Los van corona was 2020 ook een druk jaar voor Optisport, door de ingebruikname van drie nieuwe zalen: Gymzaal Veller in Barneveld, De Eng in Voorthuizen en De Wardborg in Garderen. Mede hierdoor ontving de exploitant in 2020 meer klachten dan gebruikelijk. Deze hingen vooral samen met de toegang tot de gebouwen en de communicatie met de gebruikers. Voor dit jaar wordt, onder aanvoering van de nieuwe locatiemanager Jeroen Meijerhof, meer werk gemaakt van de communicatie.


TEVREDEN Uit het jaarlijkse tevredenheidsonderzoek van Optisport blijkt dat haar klanten nagenoeg even content zijn met de zalen als de afgelopen jaren. Het algemene beoordelingscijfer was ruim voldoende: een 7,3. In 2019 was dit 7,2 en een jaar daarvoor 7,4. Punten van ontevredenheid spitsen zich vooral toe op de verouderde accommodaties in Terschuur (gymnastieklokaal Sanderstraat) en Kootwijkerbroek (sporthal Het Kamphuis). Voor het lokaal in Terschuur wordt momenteel gekeken naar nieuwbouw nabij de scholen Het Anker en De Zaaier. Voor Het Kamphuis bestaan nog geen concrete plannen. In een persverklaring zegt locatiemanager Meijerhof dat Optisport de verbeterpunten helder in beeld heeft en er hard mee aan de slag gaat.

Volgens hem was 2020 een pittig jaar door de coronacrisis. ,,Gelukkig hebben we tegemoetkomingen gekregen uit enkele landelijke compensatieregelingen voor geleden omzetverliezen.” Het bedrijf krijgt ook financiële steun van de gemeente Barneveld. Die heeft bij het ministerie van Volksgezondheid een aanvraag ingediend voor de regeling met de naam ‘Spuk ijz’ (Speciale uitkering zwem- en ijsbanen) voor de exploitatietekorten van Optisport. Mocht het ministerie niet het volledig aangevraagde bedrag uitkeren, dan past de gemeente het verschil bij. Hoe hoog het aangevraagde bedrag is, is niet bekend gemaakt.

Het Oosterbosbad in Barneveld