De uitbreiding van begraafplaats De Plantage in Barneveld.
De uitbreiding van begraafplaats De Plantage in Barneveld. Gerwin van Luttikhuizen

Begraafplaats eind juni klaar

4 juni 2021 om 10:18

BARNEVELD De uitbreiding van begraafplaats De Plantage in Barneveld is zo goed als afgerond. De komende weken vinden op het terrein aan de Oldenbarnevelderweg afrondende werkzaamheden plaats. Vanaf zaterdagmiddag 26 juni is de nieuwe begraafplaats vrij toegankelijk voor publiek.


Wouter van Dijk

Dat meldt de gemeente Barneveld, die eerder uitvoerder Dusseldorp de opdracht gaf de nieuwe begraafplaats aan te leggen. ,,De bouwkeet op het terrein wordt komende week al verwijderd’’, meldt de gemeente. Voordat het terrein opengesteld wordt voor publiek, moet er nog een en ander gebeuren aan de aanleg van de waterpartij, het groen en het meubilair. Op het terrein is een honderd meter lange vijver aangelegd en zijn 275 nieuwe bomen geplant, daarnaast nog veel struiken en ander groen. Aan het eind van de vijver zijn zitplekken gerealiseerd in de vorm van een talud.


JAAR EERDER DAN GEPLAND De Plantage wordt daarmee bijna een jaar eerder opgeleverd dan oorspronkelijk gepland. Aanvankelijk was gedacht dat het inklinken van de aangebrachte grond meer tijd nodig zou hebben. Met de uitbreiding is De Plantage ruim twee hectare groter. Er is daardoor ruimte voor tweeduizend graven en bijna 150 urnengraven. De verwachting is dat dit voldoende is tot 2050. Doordat het voormalig agrarische terrein flink is opgehoogd met speciaal begraafplaatszand, wordt het mogelijk om straks drielaags te begraven.

Met de aanstaande oplevering van de uitbreiding van De Plantage, kunnen mensen kiezen voor een plek op ofwel de ‘oude’ begraafplaats, ofwel de nieuwe. Voor het uitbreidingsproject trok de Barneveldse gemeenteraad in 2018 een investering van 4,3 miljoen euro uit.


Op een later moment volgt nog een plan om de verkeerssituatie aan te passen, waardoor de Oldenbarnevelderweg niet meer tussen het oude en het nieuwe deel heen loopt. Dat hangt samen met een eventuele westelijke rondweg om Barneveld.


OPENING Het nieuwe deel van De Plantage wordt zaterdag 26 juni om 13.00 uur opengesteld voor publiek.