AEX klimt door optimisme

AMSTERDAM (ANP) De Amsterdamse beurs ging vanochtend verder omhoog na het sterke herstel een dag eerder. Ook de andere Europese beurzen stonden overwegend in het groen. De stemming werd gesteund door een verdere toename van de economische bedrijvigheid in de eurozone. In de Europese dienstensector, die onder meer de horeca en detailhandel omvat, nam de activiteit toe tot het hoogste niveau in bijna drie jaar door de versoepeling van de coronamaatregelen. Ook de industrie blijft goed draaien.


De AEX-index op Beursplein 5 boekte rond het middaguur een winst van 0,5 procent op 707,56 punten. Donderdag won de hoofdindex al 1,5 procent. De MidKap klom 0,7 procent tot 1053,35 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs stegen tot 0,5 procent. Londen bleef vrijwel vlak ondanks dat de Britse winkelverkopen door de heropening van de economie in april een flinke opleving lieten zien.

Fintechbedrijf Adyen (plus 4 procent) ging aan kop in de AEX, mede dankzij een positief analistenrapport van JPMorgan. Ook de chipbedrijven Besi en ASMI behoorden tot de sterkste stijgers, met winsten tot 2,5 procent. Verzekeraar ASR (min 4 procent) noteerde ex dividend. Techinvesteerder Prosus zakte 1,5 procent na een fors koersverlies van het Chinese techconcern Tencent, waarin Prosus een groot belang heeft.

Bij de kleinere bedrijven maakte Fastned een koerssprong van 8,6 procent. Beleggers reageerden enthousiast op het nieuws dat de oplaadspecialist samen met onder meer autofabrikant Tesla een van de grootste snellaadstations van Europa bouwt in het Britse Oxford.

In de MidKap daalde luchtvaartcombinatie Air France-KLM een fractie. De EU-landen en het Europees Parlement hebben overeenstemming bereikt over de coronapas die reizen binnen Europa weer gemakkelijker moet maken. Lufthansa zakte dik 6 procent in Frankfurt. De familie van de overleden Duitse miljardair Heinz Herman Thiele heeft een groot belang in de Duitse luchtvaartmaatschappij verkocht. Het gaat om ongeveer 5 procent van alle aandelen van het bedrijf, ongeveer de helft van het belang dat Thiele had.

De euro noteerde op 1,2228 dollar, tegen 1,2222 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,6 procent duurder op 62,31 dollar. Brentolie kostte 65,31 dollar per vat.