Marktberichten

Marktberichten


[Eiernotering Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders

[Prijzen per 100 stuks voor resp. scharreleieren wit en bruin:


48 gram: 4,62, 4,62

54 gram: 5,34, 5,57

57 gram: 5,66, 6,06

59 gram: 5,84, 6,32

61 gram: 5,99, 6,55

64 gram: 6,21, 6,87

67 gram: 6,40, 7,16


Noteringen exclusief BTW.


Den Haag

Huizenprijzen breken ook in april een record

(ANP) De Nederlandse huizenprijzen breken record op record en dat was ook in april het geval. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster was sprake van de sterkste prijsstijging in bijna twintig jaar.

Zogeheten bestaande koopwoningen waren 11,5 procent duurder dan een jaar eerder. Dat is de grootste stijging na mei 2001. Eind 2019 leek de prijsstijging wat af te vlakken, maar sindsdien zit die weer in de lift.

In de voorgaande maanden gingen de huizenprijzen ook al heel hard omhoog. Daarbij speelt mee dat het aanbod aan te koop staande huizen flink geslonken is, terwijl er nog wel veel mensen willen verhuizen. Ook zijn de hypotheekrentes heel erg laag. Daardoor bieden kopers flink tegen elkaar op en hebben veel mensen grote moeite om nog een huis te bemachtigen.


Londen

Economische activiteit eurozone verder toegenomen

(ANP) De economische bedrijvigheid in de eurozone is in mei verder toegenomen, nu de coronamaatregelen steeds meer versoepeld worden. Met name in de dienstensector, met bijvoorbeeld horeca, detailhandel en toerisme, gaan de zaken aanzienlijk beter, meldde de Britse marktonderzoeker Markit.

De samengestelde inkoopmanagersindex van industrie en diensten, die de economische activiteit in het eurogebied weerspiegelt, komt volgens Markit op basis van voorlopige cijfers uit op een stand van 56,9 tegen 53,8 in april. Dat is het hoogste niveau in 39 maanden. Een stand van 50 of meer wijst op groei, daaronder op krimp.

In de dienstensector werd een indexstand gemeten van 55,1, het hoogste punt in 35 maanden. Die sector profiteert nu de horeca en de detailhandel steeds verder openen en de reisbeperkingen worden afgebouwd, wat de vraag naar diensten stuwt. Daardoor neemt ook de vraag naar personeel in die sector toe. Ook de industrie in het eurogebied blijft zeer goed draaien, zegt Markit. Daar blijven de nieuwe orders op een heel hoog niveau liggen, al blijft de industrie wel kampen met toeleveringsproblemen, waaronder bij computerchips. Die problematiek zorgt volgens Markit voor enige tegenwind bij de productie in de industrie.

In het Verenigd Koninkrijk trekt de economische activiteit eveneens steeds harder aan, zegt Markit. Zowel de Britse industrie als dienstensector laat in mei een sterkere vooruitgang zien.