CBS: consumenten positiever

CBS: consumenten positiever

Vertrouwen in economie
neemt toe

DEN HAAG (ANP) De stemming onder Nederlandse consumenten was in mei minder negatief dan een maand eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De index die het consumentenvertrouwen meet, kwam uit op een stand van min 9 tegen min 14 in april. Zowel het oordeel over de economie als de koopbereidheid verbeterde.


Met een stand van min 9 lag het consumentenvertrouwen in mei net onder het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (min 8). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit (36). Het dieptepunt werd bereikt in maart 2013 (min 41).


Consumenten waren in mei minder negatief over de economie dan in april. Consumenten waren positiever over het economische klimaat in de komende twaalf maanden, over de economie in de afgelopen twaalf maanden waren ze minder negatief.

Verder was voor het eerst sinds de coronacrisis de koopbereidheid weer positief. Consumenten oordeelden positiever over de financiƫle situatie in de komende twaalf maanden en over de financiƫle positie in de afgelopen twaalf maanden. Ook vonden ze de tijd voor het doen van grote aankopen minder ongunstig dan in april.

Het hebben van een baan speelt een grote rol bij de koopbereidheid. Consumenten oordeelden in mei minder negatief over de toekomstige werkloosheid dan een maand eerder, aldus het CBS.