Lagerhuis VS: 2 miljard extra voor beveiliging Capitool

Lagerhuis VS: 2 miljard extra voor beveiliging Capitool

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft ingestemd met 1,9 miljard dollar extra voor de beveiliging van het Capitool, de zetel van het parlement.


Het complex werd begin dit jaar bestormd door aanhangers van toenmalig president Donald Trump, waar beveiligers weinig tegenin wisten te brengen.

De Capitoolpolitie en andere diensten waren volgens velen onvoldoende voorbereid op de bestorming waarbij parlementariërs zich ternauwernood in veiligheid konden brengen en vijf doden vielen, onder wie een agent.

Het extra budget is een initiatief van de Democraten van president Joe Biden, die een meerderheid hebben in het Huis van Afgevaardigden. Daar was een nipte meerderheid van 213 tegen 212 voor.

De Republikeinen willen er in het Hogerhuis, de Senaat, een stokje voor steken. De Republikeinse parlementariër Steve Scalise wil een ,,militarisering van het Capitool” voorkomen en zijn partijgenoten in de Senaat hebben aangekondigd op de ,,pauzeknop” te willen drukken. Ook enkele Democratische senatoren hebben zich sceptisch
uitgelaten.