Zowel Johan als zijn vrouw Hélène hebben een Gazelle Ultimate e-bike van Het Fietsenhuis.
Zowel Johan als zijn vrouw Hélène hebben een Gazelle Ultimate e-bike van Het Fietsenhuis. Johan Hallers

[Van onze partner] ‘Met de e-bike zie je meer dan op de racefiets'

BARNEVELD Wielrennen doet hij al meer dan twintig jaar, maar tegenwoordig stapt de in Lunteren geboren en getogen Johan Hallers (57) net zo graag op de e-bike. Hoewel hij nu in Bergen op Zoom woont, keren Johan en zijn vrouw Hélène nog regelmatig terug naar de Veluwe om bij Het Fietsenhuis in Barneveld langs te gaan.


De overgang van Lunteren naar Bergen op Zoom was niet zo groot als je misschien zou denken, vertelt Johan, die vijf jaar geleden naar de Brabantse stad verhuisde voor de liefde. ,,Eigenlijk voelt het centrum van Bergen op Zoom ook een beetje als een dorp”, zegt hij opgewekt.


Het voornaamste verschil: de omgeving. Vergeleken met de Lunterse bossen is het landschap rondom de Brabantse stad een stuk weidser. ,,Je hebt hier veel polder, zeker als je richting Zeeland gaat.” Als Johan op de fiets stapt, en dat doet hij regelmatig, kan hij veel verder kijken dan hij voorheen gewend was. ,,Als je hier rondfietst kun je de kerktorens van Roosendaal en Wouw zien. Handig om te weten waar je bent of naartoe moet.”


STERKE MOTOR Johans liefde voor wielrennen ontstond zo’n twintig jaar geleden. Rond die tijd sloot hij zich ook aan bij de Barneveldse wielervereniging Tour de Force, waar hij nog steeds lid van is. Een paar jaar geleden ontdekte hij de elektrische fiets, nadat zijn vrouw er één aanschafte bij Het Fietsenhuis in Barneveld. ,,In het begin kon ik Hélène goed bijhouden op mijn gewone fiets”, vertelt hij. ,,Tot ze een nieuwe e-bike kocht met een sterkere motor.” Lachend: ,,Toen lukte het niet meer.”


PRETTIG CONTACT Ook Johan ging overstag en kocht een Gazelle Ultimate e-bike bij Het Fietsenhuis, waar hij al bijna tien jaar klant is. De servicegerichtheid en het prettige contact zorgen ervoor dat hij met liefde anderhalf uur in de auto zit om bij zijn favoriete fietsenwinkel langs te gaan. ,,Hier in Bergen zijn ze ook heel goed, maar Het Fietsenhuis heeft toch mijn voorkeur.”

,,Als ik bel om een afspraak te maken, weten ze precies welke fiets ik heb”, licht hij toe. ,,En we maken vaak een praatje. Dat persoonlijke vind ik fijn.”


Vaak hoeft hij vooraf niet eens te bellen, maar kan Johan zo de winkel in Barneveld binnenlopen. ,,Ze zijn heel flexibel en denken graag met je mee. Zowel de oude rotten in het vak, als de jongere jongens die er werken.”


SPIJKERBROEK Eens in de één of twee maanden keert Johan dan ook terug naar de Veluwe, voor een onderhoudsbeurt en om te touren. ,,Het blijft een mooie omgeving om te fietsen, we gaan regelmatig een lang weekend die kant op.”


ANWB-ROUTE Onlangs heeft de Bergenaar de knooppuntroutes van de ANWB ontdekt, vertelt hij. ,,Dat terwijl ik nooit zo’n typisch ANWB-stelletje wilde worden dat achter de meute aan fietst”, lacht Johan. ,,Maar ik moet toegeven: de route die we laatst door Limburg fietsten, was prachtig. Ik ben nog nooit op zulke mooie plekken geweest.”

Op de e-bike zie je nog meer dan op de racefiets, merkt hij. ,,Je neemt toch net iets meer de tijd om rond te kijken.” Nog een voordeel: je hoeft geen strak, aerodynamisch fietspakje aan. ,,En in je spijkerbroek zit je toch net iets lekkerder op het terras.”

Hoewel Johan nu in Bergen op Zoom woont, keert hij regelmatig terug naar de Veluwe.