Sfeerbeeld van de Terdege Zomerfair in Barneveld, editie 2019.
Sfeerbeeld van de Terdege Zomerfair in Barneveld, editie 2019. Pauw Media

Definitief streep door Terdege Zomerfair Barneveld

BARNEVELD De Terdege Zomerfair in Barneveld gaat deze zomer vanwege de coronacrisis definitief niet door. Dat heeft de organisatie besloten. Wel wordt er momenteel nagedacht over een kleinschalig alternatief, in de vorm van enkele ééndaagse evenementen.


Wouter van Dijk

De belangrijkste reden om het meerdaagse evenement dat begin augustus op het terrein achter kasteel De Schaffelaar gehouden zou worden te annuleren, is het financieel risico.

,,Wij kunnen helaas niet terugvallen op de garantstelling vanuit de Rijksoverheid, mochten we de beurs nu voorbereiden en vervolgens op het laatste moment alsnog moeten annuleren’’, zegt Nick Drost namens de organisatie. ,,Dat financieel risico is voor ons te groot.’’ Meer in het algemeen is het de vraag of een evenement met ruim 150 standhouders, waar normaal gesproken rond de 20.000 bezoekers op afkomen, begin augustus alweer mogelijk zou zijn.

Het is hiermee de tweede keer dat Terdege Zomerfair in Barneveld door de coronacrisis geannuleerd moet worden. Vorig jaar ging het evenement, dat doorgaans zowel lokaal als regionaal en nationaal bezoekers trekt, ook niet door. Aan de gemeente Barneveld is inmiddels doorgegeven dat er voor deze zomer op de Koewei geen aanvraag voor een vergunning zal worden ingediend.

Ondertussen denkt de organisatie wel een alternatief uit voor de komende zomer. ,,Hoe dat er precies uit gaat zien, is nog niet helemaal duidelijk, maar de gedachten zijn om twee of drie keer een eendaagse kleinschalige coronaproof beurs te houden, met 25 tot 50 standhouders, veel kleiner dus dan gewoonlijk’’, zegt Drost. ,,Op deze manier kunnen we gemakkelijker op- of afschalen, al naar gelang de maatregelen van dat moment. De financiële risico’s zijn daarmee ook te overzien.’’ Per dag mikt de organisatie op zo’n duizend bezoekers. Data en locaties zijn nog niet bekend. ,,Maar het zou heel goed kunnen dat één van die dagen in Barneveld gehouden gaat worden.’’ Coronachecks bij de ingang zijn wat hem betreft bespreekbaar, als dat tegen die tijd een voorwaarde is.


LIVESTREAMS Door de corona-omstandigheden heeft de organisatie zich de afgelopen tijd naar eigen zeggen flink ontwikkeld op het gebied van ‘livestreams’, om zo online evenementen te kunnen toevoegen. ,,Dat is natuurlijk heel anders dan een echte zomerfair, maar we zien wel dat er veel belangstelling voor is en dat dit iets toevoegt. Het is dan ook heel goed denkbaar dat we de ‘livestreams’ ook ná corona zullen blijven gebruiken, naast de reguliere beurs.’’