De Zomermarkt XL krijgt vanaf 21 juli mogelijk een vervolg.
De Zomermarkt XL krijgt vanaf 21 juli mogelijk een vervolg. Pauw Media

Zomermarkt XL op herhaling in Barneveld

BARNEVELD In Barneveld vindt deze zomer mogelijk opnieuw een grote coronaproof zomermarkt plaats bij de Midden Nederland Hallen (MNH). Ter vervanging van evenementen die vanwege de coronamaatregelen wegvallen, zoals de Oud Veluwse Markt, staat er op zes woensdagen in de vakantie een markt met 175 tot 200 kramen op het parkeerterrein voor de MNH. De gemeente is positief, maar houdt nog wel een slag om de arm.


Wouter van Dijk

,,Door medewerking van onder meer Don Events en Ansja Events zijn we verzekerd van 150 kramen met bijvoorbeeld curiosa en tweedehands artikelen. Daar komt de kleindierenmarkt nog bij, plus meerdere kramen die we zelf toevoegen'', zegt organisator Henny Blokhuis.

Het initiatief voor de nieuwe zomermarkt ontstond vorig jaar naar aanleiding van het wegvallen van de Oud Veluwse Markt in Barneveld en de Braderie Voorthuizen. Nu ook deze zomer verschillende activiteiten niet door kunnen gaan door de coronacrisis, kan de zomermarkt volgens Blokhuis opnieuw een goed alternatief zijn, met name voor dagjesmensen en toeristen. ,,We hebben op het terrein voldoende mogelijkheden om qua opstelling elkaar de ruimte te geven tussen de kramen onderling. Ook kunnen we brede gangpaden creëren, in combinatie met eenrichtingsverkeer. Op die manier kunnen we, door goed toezicht te houden, het evenement coronaproof houden.’’ Net als vorig jaar, wordt weer ingezet op plastic schermen en desinfectiemateriaal.

Ook is dit jaar tijdens de zomermarkt ruimte voor een gratis kleedjesmarkt, met maximaal 35 plekken per woensdag. Blokhuis: ,,Naar aanleiding van de markt van vorig jaar kunnen we veel dingen op dezelfde manier doen, maar een paar belangrijke aanpassingen voeren we wel door. Zo komt er dit jaar geen trailer met acts of optredens. Vorig jaar merkten we dat die trailer ervoor zorgde dat mensen geneigd waren te blijven staan kijken, terwijl we juist doorstroming willen. In plaats daarvan steken we in op rondlopende acts.’’ Ook zal de markt in de middag een uur eerder stoppen, om 15.00 uur.

Wat dit jaar ook anders is, is het feit dat de MNH door GGD Gelderland-Midden gebruikt wordt als vaccinatielocatie. ,,We gaan in goed overleg kijken hoe we de verkeersstromen goed op elkaar af kunnen stemmen’’, zegt Blokhuis. ,,Uiteindelijk kan het ook versterkend werken. Denk aan mensen die net een prik hebben gehaald en daarna nog even over de zomermarkt lopen.’’

De gemeente Barneveld reageert positief op het plan. ,,Wel maken we nog een voorbehoud, aangezien we nu nog niet precies weten welke voorwaarden rondom de coronamaatregelen deze zomer gelden'', zegt evenementenmanager Ies Bos. ,,Bovendien willen we inderdaad een goed plan zien hoe de organisatie denkt om te gaan met de routing, vanwege de aanwezigheid van de vaccinatielocatie van de GGD. We kunnen dus nog geen groen licht geven, maar laten we vooral met elkaar kijken naar wat straks kan.''

De tweede editie van Zomermarkt XL is gepland op de woensdagen 21 en 28 juli, 4, 11, 18 en 25 augustus, van 9.00 tot 15.00 uur. Entree is gratis.