Chefkok Sander de Vette
Chefkok Sander de Vette Chaîne des Rôtisseurs

Jonge geldezel uit Ede aangehouden

Jonge geldezel uit Ede aangehouden

EDE De politie heeft afgelopen woensdag een 19-jarige man uit Ede aangehouden in een onderzoek naar zogenoemde vriend-in-nood-fraude. Een slachtoffer uit Veenendaal werd in april 2020 voor duizenden euro’s opgelicht.


‘Hey mam, mijn telefoon is in de wasmachine terecht gekomen. Dit is mijn nieuwe nummer’, luidde de strekking van het eerste bericht dat het slachtoffer via WhatsApp kreeg. Na een conversatie werd er om duizenden euro’s gevraagd. Het verhaal klonk logisch en door de slinkse manier van werken trapte het slachtoffer erin.

Aan de hand van een bankrekeningnummer is de politie uiteindelijk de 19-jarige verdachte op het spoor gekomen. Hij werd gebruikt als geldezel en leende zijn bankrekening uit aan criminelen die daardoor zelf buiten schot proberen te blijven.

,,De pakkans voor een geldezel is echter groot”, legt de politie uit. ,,Je maakt je als geldezel al snel schuldig aan witwassen. Als banken merken dat een rekening wordt gebruikt voor frauduleuze transacties, doen zij aangifte bij de politie. Mensen die hun bankrekening laten misbruiken kunnen mogelijk voor een lange periode geen leningen of rekeningen af sluiten bij een Nederlandse bank.”

Met name jongeren worden geronseld om hun bankpas en pincode af te geven, met als smoes ‘snel geld verdienen’. Jongeren worden daar geronseld waar jongeren (online) zijn. De man heeft een dag vastgezeten en door het Openbaar Ministerie (OM) zal een beslissing worden genomen over de eventuele vervolging.


Sander de Vette wint kookwedstrijd

HOEVELAKEN De kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2021 van Chaîne des Rôtisseurs is gewonnen door de Hoevelaker en oud-Achtervelder Sander de Vette. De 26-jarige chef van restaurant De Mandemaaker uit Spakenburg plaatst zich hiermee voor de internationale wedstrijd in Parijs later dit jaar.


In de Culinaire Academie Nederland in Beverwijk streden vijf jonge chefs maandag 17 mei om de titel Jeunes Chefs Rôtisseurs. Deze wedstrijd is een jaarlijkse kookcompetitie voor veelbelovende souschefs. Zij tonen hun culinaire vaardigheden in een concurrerende omgeving met hun leeftijdgenoten. Sander de Vette van Restaurant De Mandemaaker te Spakenburg veroverde de eerste plaats.

De jury laat weten onder de indruk te zijn van de hoge kwaliteit en de geleverde prestaties. De Vette maakte als voorgerecht Hamachi chevice met limoen en bereidingen van witte asperge. Zijn hoofdgerecht was gebakken zeebaars met crème van knolselderij, gepofte wortel en Hollandaise van waterkers. Als nagerecht serveerde De Vette bereidingen van aardbei, amandel en witte chocolade met rabarber. Zowel de keuken- als de tastingjury was lovend over de gebruikte technieken, de organisatie, de creativiteit en de smaken en texturen.

Door het winnen van de landelijke titel mag De Vette ons land vertegenwoordigen tijdens de internationale wedstrijd in september. Die wordt gehouden in Parijs.