Adviseur slaapgedrag Rob Plender: ,,Met het juiste matras word je uitgerust wakker."
Adviseur slaapgedrag Rob Plender: ,,Met het juiste matras word je uitgerust wakker." Pauw Media

'Goede slaaphouding belangrijk voor gezondheid'

BARNEVELD Met haar smartwatch houdt ze nauwgezet bij hoeveel uren ze elke nacht in dromenland doorbrengt. Maar van een gezonde slaaphouding en een bijpassend matras weet de Barneveldse Lieke (27) een stuk minder af. Reden voor haar bezoek aan Rhetap Slapen, waar ze met hulp van adviseur Rob Plender een ‘slaaptest’ doet.


Gevarieerd eten, genoeg water drinken en voldoende bewegen: de ingrediënten voor een gezond leven zijn bij de meeste mensen wel bekend, net als het feit dat we elke nacht gemiddeld zes tot acht uur slaap nodig hebben. Een goede slaaphouding is daarentegen vaak een ondergeschoven kindje, ziet adviseur slaapgedrag Rob Plender van Rhetap.

,,Genoeg slapen is één ding”, steekt hij af. ,,Maar uitgerust wakker worden is een tweede. Daar wringt vaak de schoen.” Gemiddeld draaien we 35 keer per nacht, weet Rob. ,,Maar als je houding niet goed is, kan dat getal flink oplopen. Dan is het logisch dat je overdag niet fit bent.”


RUGKLACHTEN Naast vermoeidheid kan een verkeerde slaaphouding zorgen voor rug-, nek- en schouderklachten. Rob: ,,We zitten de hele dag op een ergonomische bureaustoel, met het bureau op de perfecte hoogte. Maar gek genoeg letten we ‘s nachts veel minder op onze houding.”

Dat geldt ook voor de 27-jarige Lieke uit Barneveld. Ze slaapt op een naar eigen zeggen ‘keihard’ matras van een niet nader te noemen discountketen en is op zoek naar een bed dat beter bij haar slaaphouding en postuur past. Na een warm ontvangst onder het genot van een kopje thee geeft Rob haar vrijblijvend advies in de Rhetap-winkel te Barneveld. Volgens hem is er maar één manier om erachter te komen welk matras het beste bij haar past: testen.

,,Daarbij let jij op het gevoel en ik op je houding”, vertelt Rob haar. Bij het eerste matras waarop Lieke gaat liggen, voelt ze een lichte spanning in haar onderrug. Als ze op verzoek van Rob haar benen over elkaar legt, is de spanning weg. ,,Een teken dat het matras te hard is”, weet de adviseur. ,,Dit is een makkelijke test die je bij elk matras kunt uitvoeren.”


SCHOUDERZONE Het volgende matras is iets zachter. Als Lieke op haar zij gaat liggen is haar houding precies goed, ziet Rob. Het derde matras dat ze test is nog iets zachter en past nog beter bij haar (lichte) postuur. ,,Dit matras ligt het lekkerst”, besluit Lieke. Rob vraagt haar om een keer andersom te gaan liggen; met haar hoofd bij het voeteneinde. ,,Nu ligt m’n schouder minder lekker”, merkt Lieke op. ,,Het matras voelt harder.”

Rob tilt het 28 centimeter dikke matras op en laat zien waarom het bed de tweede keer minder lekker lag: in de boxspring zit een schuimen schouderzone, waardoor het bed en matras perfect zijn afgesteld op het lichaam. ,,Ik wist niet dat dit bestond”, zegt Lieke verbaasd. ,,Laat staan dat het zo’n groot verschil maakte.”


In sommige boxsprings zitten tot wel vier verschillende zones, die op elk postuur afgestemd kunnen worden. Met zijn dertig jaar ervaring weet Rob precies welke compartimenten bij zijn klanten passen - van ‘soft’ voor een licht postuur tot ‘XX-firm’ voor een groot en zwaar postuur.

Voor klanten die alleen een nieuw matras willen, maakt Rhetap daarnaast gebruik van een geautomatiseerd adviessysteem. ,,De klant wordt opgemeten, waarna een persoonlijk slaapsysteem wordt samengesteld”, vertelt Rob. ,,Vervolgens kan de klant het aanbevolen matras testen op het proefbed, dat met behulp van dertien motoren automatisch de juiste vorm aanneemt.”


POSITIEF Lieke is in elk geval flink aan het denken gezet als het aankomt op haar matras en slaaphouding. ,,Ik besef me nu dat elk lichaam een ander matras nodig heeft”, vertelt ze. ,,Dat betekent ook dat bij mijn vriend, die een stuk meer weegt, een ander matras past dan bij mij. Daar heb ik nooit bij stilgestaan.” Ze kijkt dan ook positief terug op haar ‘slaaptest' bij Rhetap. ,,Het was heel leerzaam - en ook nog eens gezellig.”