‘Helft van lokale fractieleiders PvdA en GroenLinks voor fusie’

21 mei 2021 om 09:33

AMSTERDAM (ANP) Ongeveer de helft van de lokale fractievoorzitters van de PvdA en GroenLinks zegt voorstander te zijn van een fusie van de twee linkse partijen. Dat meldt dagblad Trouw, dat alle fractieleiders van beide partijen in de gemeenteraden naar hun mening heeft gevraagd over huidige en toekomstige samenwerking.

Van de 260 PvdA-fractievoorzitters reageerden er 96 (36,9 procent). Bij GroenLinks reageerden 119 van de 235 fractieleiders (50,6 procent). “Enthousiasme voert de boventoon”, aldus de krant. Bij de PvdA vindt 49 procent dat de twee partijen moeten samengaan. Bij GroenLinks is dat 44 procent.

Een kleine 30 procent bij beide partijen ziet een fusie niet zitten. Een enkeling zegt zijn of haar partij zelfs te zullen verlaten als die fuseert. Ook is er een deel dat twijfelt of wil dat de leden over een samenwerking beslissen. De belangrijkste bezwaren tegen een verdergaande samenwerking noemen fractievoorzitters cultuurverschillen en leeftijd.


Van Veldhoven: 'Kledingindustrie moet zelf oud textiel gaan inzamelen'

DEN HAAG (ANP) Het is de bedoeling dat de kledingindustrie in 2023 zelf verantwoordelijk wordt voor de inzameling van afgedankt textiel in Nederland. Nu doen gemeentes dat nog, maar demissionair staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) wil dat de sector het zelf regelt en financiert.

Het plan moet leiden tot meer hergebruik, minder vervuiling en minder verspilling. Ze heeft steun ervoor van brancheorganisaties INretail en Modint. De textielindustrie is een van de meest vervuilende op aarde. Doordat de vervuiler betaalt, wordt kleding duurzamer en vaker hergebruikt denkt Van Veldhoven.


‘Geef politiemensen wettelijk vastgelegde veteranenstatus'

AMSTERDAM (ANP) Politiemensen die 25 jaar of langer in dienst zijn geweest, moeten een wettelijk vastgelegde veteranenstatus krijgen. Dat zegt Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond (NPB) in de Radio 1-podcast Het Onderzoeksbureau (WNL). De status zou recht geven op extra zorg en daardoor kunnen agenten met PTSS sneller geholpen worden.

Zo'n 5 procent van de politiemensen krijgt te maken met mentale problemen als gevolg van het werk, zegt Struijs. Een deel ontwikkelt een posttraumatische stressstoornis (PTSS), psychische en lichamelijke klachten door een schokkende gebeurtenis. Het aantal meldingen van PTSS loopt op, van 276 in 2015 naar 325 in 2020. Maar dat is volgens Struijs maar een beperkt deel van het werkelijke aantal, omdat er veel schaamte zit bij politiemensen over "mentale blessures”.

Met een veteranenstatus, herkenbaar door een symbool op de kleding, krijgen politiemensen voor hun jaren op straat ook de status en erkenning die ze verdienen, meent Struijs.