Betuwe krijgt boomgaard van 33 kilometer langs A15

21 mei 2021 om 10:19

WAGENINGEN (ANP) De eerste van in totaal 24.243 fruit-, sier- en laanbomen worden dit jaar geplant op enkele locaties langs de snelweg A15 tussen knooppunt Deil en Dodewaard. De groepen bomen vormen de start van wat de langste boomgaard van Europa moet worden, over een lengte van 33 kilometer. De plannenmakers denken zelfs al aan een boomgaard langs de hele A15, van de Duitse grens tot aan zee.


De boomgaard langs de A15 won in 2017 een door de provincie Gelderland uitgeschreven wedstrijd om de provincie groener te maken. Winnares Caro Agterberg bedacht om het rommelige bedrijvengebied tussen de snelweg A15 en de Betuwelijn te vergroenen met aanplant die typerend is voor de Betuwe, namelijk fruit- en sierbomen. In de afgelopen jaren hebben weg- en waterbeheerders, overheden en de fruitsector het idee omarmd. Kennisinstituut Wageningen Environmental Research (WENR) heeft nu uitgezocht wat mogelijk is.


Volgens WENR zal de omgeving aanzienlijk opknappen van een recordlange boomgaard tussen weg en spoor. De bomen vangen fijnstof op en bieden plek aan vogels en insecten. De onderzoekers hebben ook gekeken naar de aanleg van een soort plantsoenen in de strook tussen snelweg en goederenspoor, maar vinden dat een boomgaard beter bij de identiteit van het gebied past. Allerlei soorten fruitbomen kunnen er met succes groeien.

De speciaal opgerichte stichting De Langste Boomgaard start dit jaar met enkele pilots.