Europees akkoord over corona-reispas

21 mei 2021 om 10:13

QR-code toont vaccinatiebewijs of negatieve test

BRUSSEL (ANP) De EU-landen en het Europees Parlement hebben overeenstemming bereikt over de pas die reizen binnen de EU weer gemakkelijker moet maken. Dat is net op tijd voor het parlement om het ‘covid-certificaat’ goed te keuren voor gebruik in de zomervakantie.


Reizigers kunnen straks met een QR-code aantonen dat ze zijn ingeënt tegen het coronavirus, negatief zijn getest of al een besmetting achter de rug hebben en daardoor zijn beschermd. De tests worden niet gratis, zoals het parlement wilde. De Europese Commissie maakt wel 100 miljoen euro vrij om een aantal coronatests goedkoper te maken, zeggen Nederlandse Europarlementariërs die namens het parlement onderhandelden. Zo nodig zou dat bedrag kunnen worden verdubbeld.


VRIJE TOEGANG Het parlement heeft ook niet kunnen bedingen dat reizigers met een certificaat verzekerd zijn van vrije toegang. EU-landen kunnen nog altijd van reizigers vragen een test te ondergaan of in quarantaine te gaan. Maar ze hebben afgesproken dat ze dat alleen doen als het echt nodig is en er geen lichtere maatregelen voorhanden zijn. Een lidstaat die daartoe toch overgaat, moet dat bovendien aan de Europese Commissie melden.

Het ‘EU Digitale Covid-certificaat’ zoals het voortaan moet heten, “is een gelukkig einde aan heel moeilijke onderhandelingen”, zegt CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers, een van de onderhandelaar namens het parlement. “We hebben tegenstrijdige nationale procedures en certificaten voorkomen.”

Lenaers' medeonderhandelaar Sophie in ‘t Veld spreekt van een "minimaal akkoord”, maar denkt dat het wel is gelukt "om de kluwen aan regels en restricties iets kleiner te maken”. Ze hekelt de "teleurstellende” houding van de EU-landen, die ook volgens Lenaers de indruk wekten dat ze zich drukker maakten om hun soevereiniteit dan om hun burgers. De tijd drong om tot een compromis te komen, omdat het Europees Parlement het certificaat over ruim twee weken behandeld en goedgekeurd moet hebben.