Sarina Wiegman wordt opgevolgd door de Engelse Amerikaan Mark Parsons.
Sarina Wiegman wordt opgevolgd door de Engelse Amerikaan Mark Parsons. anp / Pieter Stam de Jonge

Parsons volgt Wiegman op

21 mei 2021 om 08:40

Nieuwe bondscoach voor 'Leeuwinnen'

ZEIST (ANP) De Engelsman Mark Parsons volgt Sarina Wiegman na de Olympische Spelen op als bondscoach van de Nederlandse voetbalsters. De 34-jarige Parsons, die ook de Amerikaanse nationaliteit heeft, ondertekent een contract tot en met het WK van 2023 bij de KNVB.


Wiegman neemt komende zomer op de Spelen afscheid van de ‘Leeuwinnen’ en gaat daarna als bondscoach van Engeland aan de slag. Ze neemt haar assistent Arjan Veurink mee.

Parsons is nu trainer van de Amerikaanse club Portland Thorns. Hij blijft die functie tot het einde van het seizoen in de VS, medio november, combineren met zijn nieuwe baan als bondscoach van Oranje. Parsons krijgt Jessica Torny als assistent naast zich. De 40-jarige Torny is nu coach van Oranje onder 19. De voetbalsters beginnen na de Spelen aan de kwalificatie voor het WK van 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland. Parsons debuteert op 17 september tegen Tsjechië.

Wiegman (51) kondigde in augustus vorig jaar aan dat ze na de Spelen stopt. Onder leiding van de oud-topvoetbalster won Nederland het EK van 2017 in eigen land. Bij het WK van 2019 in Frankrijk haalde Oranje de finale, waarin het verloor van de Verenigde Staten (0-2). De vrouwen verzekerden zich op de mondiale eindronde van hun eerste deelname aan het olympische voetbaltoernooi.

De zoektocht van de KNVB naar een opvolger van Wiegman duurde lang. Directeur Jan Dirk van der Zee zei eind vorig jaar dat de KNVB een “Sarina-plus” zoekt. “Iemand die Sarina kan overtreffen.” Een vrouw of een man, een Nederlander of een buitenlander; daar wilde Van der Zee altijd weinig over loslaten.

De internationals van Oranje lieten de laatste maanden steeds nadrukkelijker blijken dat ze de zoektocht naar een bondscoach wel erg lang vonden duren. Ze wilden graag ruim voor de Spelen duidelijkheid hebben. Twee maanden voor de start van het toernooi presenteert de KNVB met Parsons een buitenlandse man als opvolger van Wiegman, die in 2017 en 2020 werd gekozen tot beste coach ter wereld van een vrouwenploeg. Naast Wiegman hebben slechts drie andere Nederlandse vrouwen het hoogste trainersdiploma: Vera Pauw, Hesterine de Reus en Torny. Die laatste gaat als assistent aan de slag.