Amsterdam

20 april 2021 om 12:14

Weer geen publiek bij Dodenherdenking

(ANP) De Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam zal ook dit jaar vanwege het coronavirus zonder publiek plaatsvinden. De gemeente Amsterdam heeft dat bekendgemaakt. Zoals ieder jaar zullen het herdenkingsprogramma in De Nieuwe Kerk en de ceremonie op de Dam wel via de televisie te volgen zijn.

Ook de gemeentelijke herdenking op begraafplaats de Nieuwe Ooster is besloten en er is geen stille tocht. “Bij ieder oorlogsmonument vindt een afzonderlijke bloemlegging plaats. Alleen enkele genodigden zijn hierbij aanwezig”, meldt de gemeente.

Vorig jaar, bij de 75e herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog, sprak koning Willem-Alexander op de vrijwel lege Dam. Daar waren toen alleen koningin Máxima, premier Mark Rutte, burgemeester Femke Halsema van Amsterdam en comitévoorzitter Gerdi Verbeet bij.


Den Haag/De Punt

Hof doet 1 juni uitspraak over zaak rond treinkaping

(ANP) Het hof in Den Haag doet op 1 juni om 14.00 uur uitspraak in de al jaren slepende kwestie rond de treinkaping bij de Punt in 1977. Dat is dinsdag bekendgemaakt. De uitspraak is mondeling.

De civiele zaak is aangespannen door nabestaanden van treinkapers Max Papilaja en Hansina Uktolseja tegen de Nederlandse staat. Deze loopt inmiddels in hoger beroep. Papilaja en Uktolseja kaapten samen met zeven andere Molukse jongeren een trein met meer dan vijftig inzittenden bij De Punt in Drenthe.

Op 11 juni 1977 maakten mariniers en de luchtmacht met geweld een einde aan de treinkaping die toen al drie weken duurde. Bij die bevrijdingsactie, op last van de Staat, kwamen twee gegijzelde passagiers en zes kapers om het leven. Volgens de familie van Papilaja en Uktolseja werden de twee van dichtbij geëxecuteerd. De Staat heeft altijd met klem ontkend dat er sprake was van executies en onrechtmatig toegepast geweld.


Lelystad/Urk

‘Verdachten kregen geld voor in brand steken van teststraat'

(ANP) De twee jongeren die worden verdacht van brandstichting in een GGD-teststraat in Urk kregen daar geld voor van een groep omstanders. Dat zei de advocaat van een van hen dinsdag in de rechtbank in Lelystad.

De teststraat bij het haventerrein van de vissersplaats werd zaterdagavond 23 januari in brand gestoken tijdens rellen. De verdachten werden op dinsdag 16 februari aangehouden.

De advocaat van de 21-jarige verdachte Fokke V. uit Urk zegt dat zijn cliënt en de 16-jarige medeverdachte uit Emmeloord los van elkaar hebben verklaard dat iemand geld heeft aangeboden voor het in brand steken van de teststraat. De raadsman dringt aan op meer onderzoek naar de opdrachtgevers, die nog niet gehoord zijn door de politie. Dat verzoek wees de rechtbank af.