Infantino tegen Super League: 'Je bent erin of eruit'

20 april 2021 om 11:52

MONTREUX (ANP) Voorzitter Gianni Infantino van de wereldvoetbalbond FIFA heeft op het congres van de Europese federatie UEFA een dreigement geuit richting de clubs die een eigen Super League willen opzetten. “Ze moeten leven met de consequenties van hun keuze. Je bent erin of je bent eruit, je kan niet voor de helft meedoen en voor de helft niet”, zei Infantino. “Laat dat heel duidelijk zijn. Denk daar goed over na.”

Twaalf topclubs willen een eigen competitie opzetten, de Super League, met een grotendeels ‘gesloten’ systeem. Voor deze clubs komt de Super League in plaats van de Europese competities van de UEFA. De initiatiefnemers van de Super League willen wel gewoon in hun nationale competities blijven spelen. De UEFA dreigt de clubs die meedoen aan de Super League uit de Europese bekertoernooien te zetten. De spelers van die clubs zouden geweerd worden van EK’s en WK’s.

"Ik wilde hier met jullie praten over het Covid-herstelplan, over de hervormingen van het transfersysteem, over ons gevecht tegen matchfixing, over de enorme progressie die Qatar heeft gemaakt met de mensenrechtensituatie die in 2022 zal leiden tot het beste WK ooit, over het WK voor vrouwen in 2023 en over de geweldige samenwerking tussen de FIFA en de UEFA. Maar de afgelopen 48 uur hebben duidelijk alles veranderd”, zei Infantino. "Laat er geen twijfel over bestaan dat de FIFA de vorming van zo'n Super League sterk afkeurt. Het is een ‘gesloten winkel', een clubje dat wegloopt van de huidige instituten: de nationale competities, de UEFA, de FIFA.”