Minister Hugo de Jonge hield vorig jaar een toespraak tijdens de sobere herdenking op Nationaal Ereveld Loenen.
Minister Hugo de Jonge hield vorig jaar een toespraak tijdens de sobere herdenking op Nationaal Ereveld Loenen. ANP / Robin van Lonkhuijsen

Sobere, besloten herdenkingen

20 april 2021 om 12:00

Op Grebbeberg en Nationaal Ereveld Loenen

LOENEN/RHENEN (ANP) De herdenkingen op 4 mei op het Nationaal Ereveld in Loenen en op de Grebbeberg in Rhenen zullen dit jaar opnieuw in besloten kring plaatshebben. Vanwege de maatregelen tegen het coronavirus zijn er maar enkele genodigden bij de gewoonlijk zeer drukbezochte plechtigheden. Anders dan vorig jaar mogen nabestaanden ditmaal op dinsdagmiddag 4 mei wel een bloemetje op een graf op het Nationaal Ereveld leggen. Als zij zich daarbij aan de RIVM-richtlijnen houden, aldus de Oorlogsgravenstichting.


Op het Nationaal Ereveld in Loenen rusten zo’n vierduizend militairen en burgers die zijn gesneuveld. Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw worden in Loenen ook militairen en burgers begraven die zijn omgekomen tijdens humanitaire of vredesmissies. Op het ereveld staan zeven kruisen voor de zeven Javaanse erevelden die de Oorlogsgravenstichting in voormalig Nederlands-Indië beheert. Daar rusten 25.000 doden.


ONDERDUIKKIND Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam spreekt in Loenen een overdenking uit. Ook Wolfgang Kotek, die als Joods onderduikkind in Apeldoorn de oorlog overleefde, komt aan het woord. Op het ereveld worden kransen gelegd en er is een minuut stilte. De herdenking in Loenen duurt van 13.30 uur tot 14.30 uur en is rechtstreeks te zien op Omroep Gelderland en via internet, onder andere op de website van de Oorlogsgravenstichting. Na afloop van de plechtigheden is het ereveld tot 18.00 uur open voor mensen die zelf een bloemetje willen leggen.

De Nationale Militaire Herdenking op de Grebbeberg in Rhenen is na de Dodenherdenking op de Dam de grootste dodenherdenking van Nederland. De krijgsmacht herdenkt daar alle militairen die sinds 10 mei 1940 waar ook ter wereld zijn gevallen voor het Koninkrijk der Nederlanden of die zijn omgekomen tijdens de uitvoering van hun dienst. Er rusten ruim 850 militairen. Dinsdagavond 4 mei houdt de plaatsvervangend commandant van de Landstrijdkrachten, generaal-majoor Rob Jeulink, een toespraak op de begraafplaats. De Grebbeberg wordt niet afgesloten, maar Defensie roept mensen met klem op om op 4 mei niet te komen.