Parijs

20 april 2021 om 11:31

‘Uitstoot CO2 dit jaar haast weer op niveau van voor corona’

(ANP) De uitstoot van CO2 stijgt dit jaar weer tot bijna het niveau van 2019, verwacht het Internationaal Energieagentschap (IEA). Daarmee wordt de afname uit het coronajaar 2020, toen de vraag naar energie daalde omdat onder meer kantoren leeg bleven en er veel minder gereden werd, weer grotendeels tenietgedaan. Vooral het gebruik van kolen stijgt hard dit jaar.

Die toegenomen vraag naar kolen wordt vooral veroorzaakt door China en andere Aziatische landen. Die zijn gezamenlijk goed voor 80 procent van de toename. Die kolen gaan met name naar energiecentrales. Het kolenverbruik nadert volgens de IEA het absolute piekniveau van 2014.

Wereldwijd neemt de vraag naar energie dit jaar toe met 4,6 procent. Daardoor stijgt ook bijvoorbeeld de vraag naar gas, wat ook veel gebruikt wordt in energiecentrales.

,,Dit is een serieuze waarschuwing dat het economische herstel van de coronacrisis allesbehalve houdbaar is voor het klimaat”, stelt IEA-directeur Fatih Birol vast. ,,Tenzij overheden wereldwijd snel maatregelen nemen om de uitstoot te beperken, wordt 2022 nog erger.” Birol verwijst naar de klimaattop die de Amerikaanse president Biden deze week organiseert als moment om nieuwe stappen te nemen op weg naar de grote klimaattop COP26 later dit jaar in Glasgow.


Rotterdam

Medewerkers kolencentrale willen beter sociaal plan
na sluiting

(ANP) Medewerkers van de kolencentrale Power Plant Rotterdam willen een beter sociaal plan na de sluiting of eventuele doorstart van de centrale. Rond de vijftig medewerkers voeren dinsdag actie en zullen een petitie overhandigen aan de directie. De kolencentrale is in handen van de Amerikaanse investeerder Riverstone.

De kolencentrale wil maximaal 23 miljoen euro uittrekken voor een sociaal plan, terwijl FNV heeft berekend dat er 35 miljoen euro nodig is. Volgens Ruud Cornelisse, bestuurder van FNV Energie, weten de ruim 65 werknemers van Power Plant al een tijd niet waar ze aan toe zijn. Power Plant heeft in 2020 een subsidie van 240 miljoen euro aangevraagd bij het ministerie van Economische Zaken in ruil voor het stilleggen van de centrale, laat Cornelisse weten. Volgens de bestuurder stelde het ministerie van Economische Zaken twee voorwaarden. Naast een reële marktwaarde voor de verkoop van de centrale wilden ze ook dat er een sociaal plan zou komen voor het personeel, dezelfde als bij de sluiting van de Hemwegcentrale in Amsterdam.

De kolencentrale lag in 2020 grotendeels stil vanwege technische mankementen, maar onlangs ging de centrale weer open. Vakbond FNV krijgt signalen van leden die bij Power Plant werken dat de centrale puur open wordt gehouden om na reparatie weer met winst verkocht te kunnen worden. Milieuorganisatie Greenpeace demonstreerde tegen de heropening.