Lichtenvoorde

20 april 2021 om 10:15

Proefevenement gaat niet door

(ANP) Het Startschotgala in Lichtenvoorde, een proefevenement van Fieldlab voor 10.000 bezoekers, gaat niet door op 1 mei. De organisatie kijkt vanwege alle ophef naar een nieuwe datum. Eerder werd ook het Koningsdagfeest van Radio 538 afgeblazen.

Vanwege de “maatschappelijke discussie” heeft de organisatie, ook verantwoordelijk voor het festival de Zwarte Cross, besloten dat het evenement niet op 1 mei kan plaatsvinden. “We gaan nadenken over de mogelijkheden van dit evenement in de toekomst. Zodra wij hier meer nieuws over hebben, brengen wij dit zo snel mogelijk naar buiten.”

Wat er nu gebeurt met de al gekochte kaarten, is nog niet duidelijk. Daar komt de organisatie “spoedig” op terug.

Burgemeester Annette Bronsvoort van Oost Gelre, waar Lichtenvoorde onder valt, laat weten dat ze begrip heeft voor het besluit van de organisatie.


Rotterdam

‘Drugschauffeurs’ hebben onbelemmerd toegang tot haven

(MEDIAWATCH) Tientallen vrachtwagenchauffeurs, sjorders, terminalpersoneel en beveiligers die eerder in beeld zijn geweest voor smokkel van grote partijen drugs via de Rotterdamse haven, blijken onbelemmerd toegang te hebben tot het haventerrein in Rotterdam. Dat meldt De Telegraaf na een permanente controle van de politie en douane in samenwerking met containerterminal ECT op de Maasvlakte en de haven.

Districtschef Jan Janse van de Zeehavenpolitie in Rotterdam vindt dat er moet worden ingegrepen. “Het toont aan dat wij als overheid onvoldoende aandacht hebben voor de veiligheid op het haventerrein. Hier moet scherper naar worden gekeken.” Hij vindt ook dat de overheid de wet- en regelgeving moet veranderen.


Groningen

Kolencentrale in Eemshaven blijft open

(ANP) De grootste kolencentrale van Nederland, in de Groningse Eemshaven, mag in bedrijf blijven. De rechtbank in Groningen heeft bepaald dat de natuurvergunning voor de elektriciteitscentrale van RWE niet direct hoeft te worden ingetrokken. Het provinciebestuur van Groningen moet echter wel opnieuw de bezwaren beoordelen die milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) tegen de natuurvergunning voor de kolencentrale heeft ingediend.

MOB had de zaak aangespannen omdat diverse beschermde natuurgebieden in de omgeving worden geschaad door te hoge stikstofconcentraties. De kolencentrale is één van de bronnen van stikstofuitstoot in de omgeving.

Volgens de rechtbank heeft het provinciebestuur "ontoereikend gemotiveerd” waarom geen maatregelen nodig zouden zijn tegen de stikstofneerslag op natuurgebied Lieftinghsbroek. De provincie had eerst de "staat van instandhouding” van het zogeheten Natura 2000-gebied goed moeten beoordelen.