De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is ondanks zijn slechte gezondheid niet van plan zijn hongerstaking te staken.
De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is ondanks zijn slechte gezondheid niet van plan zijn hongerstaking te staken. MAXIM SHIPENKOV

Toestand Navalny verergert

20 april 2021 om 11:02

Hongerstaking ondanks slechte gezondheid

MOSKOU (ANP/AFP) De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is ondanks zijn slechte gezondheid niet van plan zijn hongerstaking na bijna drie weken te beëindigen. Dat heeft zijn advocaat gisteren bekendgemaakt na een bezoek aan zijn cliënt in de gevangenis.


Het team van Navalny stelt al dagen dat hij ieder moment kan doodgaan. De politicus is in hongerstaking omdat hij vanwege gezondheidsklachten toegang wil tot een arts naar eigen keuze, maar dat wordt tot heden door de gevangenis geweigerd. Volgens de advocaat ziet Navalny er ,,slecht” uit en blijft zijn toestand verergeren.

De gevangenisautoriteiten verklaarden voor het bezoek dat het naar omstandigheden goed ging met Navalny, die is overgeplaatst naar de hospitaalafdeling van het strafkamp waar hij vastzit. Zij zeggen dat de politicus met goede zorg wordt omgeven. Volgens de gevangenis accepteert Navalny de vitamines die hem zijn voorgeschreven en wordt hij dagelijks onderzocht door een arts.

Navalny werd in februari voor 2,5 jaar opgesloten in verband met een voorwaardelijke veroordeling van jaren geleden. Hij zou zich niet aan de voorwaarden gehouden hebben. Hij geldt vanwege zijn lange strijd via sociale media tegen corruptie als een van de voornaamste tegenstanders van het Kremlin en de miljardairs in en rond dat machtscentrum. Rusland heeft maandag de oproepen van leiders in het Westen over de gezondheidstoestand van Navalny afgedaan als inmenging in zaken die ze niet aangaan. De gezondheid van veroordeelden in Rusland zou volgens een regeringswoordvoerder niet tot hun belang gerekend kunnen worden.

Aanhangers van Navalny willen morgen weer gaan demonstreren voor zijn vrijlating. De politie heeft gewaarschuwd dat het zonder toestemming van de plaatselijke autoriteiten illegale activiteiten zijn. De regering zal alle troepen inzetten om de openbare orde te handhaven, aldus een waarschuwing van het ministerie van Binnenlandse Zaken.