Het partijbestuur van de CDU blijft achter Laschet als kandidaat-bondskanselier staan.
Het partijbestuur van de CDU blijft achter Laschet als kandidaat-bondskanselier staan. Epa/filip Singer

Partijbestuur CDU steunt Laschet

20 april 2021 om 12:03

Mogelijke opvolger van Merkel

BERLIJN (ANP) Het partijbestuur van de christendemocratische CDU heeft na een chaotisch beraad afgelopen nacht opnieuw zijn steun uitgesproken voor Armin Laschet als kandidaat-premier en mogelijk opvolger van bondskanselier Angela Merkel.


Ruim driekwart van het bestuur stemde voor de premier van Noordrijn-Westfalen, Laschet. Die wordt uitgedaagd door zijn collega uit Beieren, Markus Söder van de Beierse zusterpartij van de CSU.

De CSU staat pal achter Söder en veel leden van de CDU hebben meer vertrouwen in Söder om de komende verkiezingen tot een succes te maken. Een van de bestuursleden die op het beraad van de CDU voor Söder was, Saarlands premier Tobias Hans, zei dat hij liever iemand van de CSU aan de leiding ziet dan de Groenen straks aan de macht. De Groenen zijn de tweede partij van het land. Ook wezen veel sprekers op de populariteit van Söder onder de christendemocraten.

Het is niet zeker dat Söder de machtsstrijd nu opgeeft, maar hij heeft eerder herhaaldelijk gezegd dat hij zich neerlegt bij wat de CDU besluit. Over de besluitvorming is echter veel te doen. Söder hoopt eigenlijk op een stemming onder alle leden van de CDU/CSU en hij heeft steun van de meerderheid van de fractie in de Bondsdag. Die komt vanmiddag bijeen. De CSU-fractie in het Beierse parlement vergadert dinsdagmiddag in München. Söder zal in de marge van deze bijeenkomst om 13.00 uur een verklaring afgeven, aldus de partij.

Duitsland kiest 26 september een nieuw parlement na vier ambtstermijnen van Angela Merkel (CDU) als bondskanselier.