‘Ruim één op tien patiënten wacht op zorgafspraak’ (2)

20 april 2021 om 11:20

N i e u w bericht, met toevoeging graphic

DEN HAAG (ANP) - Zo’n 12 procent van de patiënten wacht op een uitgestelde zorgafspraak in het ziekenhuis of kliniek. Dat blijkt uit onderzoek onder 8552 zorgbehoevenden, uitgevoerd door de Patiëntenfederatie.

Bij 8 procent van de respondenten werd een zorgafspraak door de zorgverlener uitgesteld, in 4 procent van de gevallen gebeurde dat op eigen initiatief. Het merendeel van de mensen dat gedwongen wacht op zorg geeft aan dat het uitstel de kwaliteit van het leven beïnvloedt.

Zorgverleners zeggen het vaakst operaties (35 procent) en controle- of vervolgafspraken (30 procent) af. Dat leidt bij 63 procent van de zorgbehoevenden tot een verlaagde levenskwaliteit. “Na de operatie moet ik op de ic wegens mijn hartprobleem, maar ze kunnen geen ic-bed garanderen vanwege coronapatiënten. Ik begin steeds slechter te lopen en de pijn wordt erger”, zegt een van hen.

Ruimschoots de helft van de mensen die een zorgafspraak verzet durft zonder inenting niet het ziekenhuis in te gaan.

Het onderzoek werd vorige maand uitgevoerd, toen de ziekenhuizen en ic’s door het toenemende aantal coronapatiënten minder plek en mankracht hadden voor de reguliere zorg dan gebruikelijk. Vier op de vijf respondenten (82 procent) heeft door een aandoening regelmatig zorg nodig.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

Ga voor een interactieve graphic naar https://t.localfocus.nl/anp/?e86560c. De graphic is opgemaakt in uw huisstijl en in formats voor print en online. De graphic wordt aangeboden aan klanten van de graphicsdienst van het ANP en LocalFocus.