Een van de routepaaltjes van het nieuwe wandelpad ‘Rondje Barneveld’.
Een van de routepaaltjes van het nieuwe wandelpad ‘Rondje Barneveld’. Wouter van Dijk

Bruikleenovereenkomst sluit ‘Rondje Barneveld’ af

20 april 2021 om 13:05

BARNEVELD De gemeente Barneveld en grondeigenaar Geldersch Landschap en Kasteelen sluiten een tijdelijke bruikleenovereenkomst, waardoor het nieuwe wandelpad ‘Rondje Barneveld’ alsnog sluitend kan worden gemaakt. Het gaat om gebruik van delen van de route over het Schaffelaarsebos bij het kasteel en landgoed Klein Bylaer ten westen van Barneveld.


Wouter van Dijk

Dat meldt het Barneveldse college van burgemeester en wethouders. Het wandelpad, dat volledig om Barneveld heen loopt, wordt gerealiseerd door Routebureau Veluwe. In principe sluit dit bureau hiervoor de overeenkomsten met de verschillende grondeigenaren, maar op korte termijn bleek het niet mogelijk om dat met het Geldersch Landschap voor elkaar te krijgen, meldt het college. ,,Om tóch snelheid te behouden, komen we nu met een tijdelijke bruikleenovereenkomst.’’


Punt van aandacht is volgens het college dat het routebureau feitelijk een andere juridische ‘entiteit’ moet hebben om bruikleenovereenkomsten aan te kunnen gaan. Op dit moment is het bureau daar wettelijk gezien niet bevoegd toe. Daarover wordt in juni tijdens een vergadering van de Veluwe Alliantie een besluit genomen.

Het Geldersch Landschap geeft aan alleen akkoord te gaan met plaatsing van de routepaaltjes op haar grondgebied, als er een nieuwe bruikleenovereenkomst is getekend. Om nu, vooruitlopend op het besluit van juni, toch vast de wandelroute af te kunnen maken, treedt de gemeente op om alsnog een overeenkomst te realiseren. Het gaat om een tijdelijke oplossing, die vervalt na het besluit in juni. In de tussentijd is de gemeente wel aansprakelijk voor eventuele schade.

Reden voor de snelheid is ,dat - ondanks het feit dat de nieuwe wandelroute nog niet gepubliceerd is - veel Barnevelders het nieuwe ‘Rondje Barneveld’ al uitproberen, aangezien her en der al paaltjes de grond in geslagen zijn. ,,Daardoor kregen we de afgelopen tijd meerdere meldingen over het ontbreken van paaltjes op bepaalde plekken’’, meldt de gemeente. ,,Barnevelders geven aan zich prima te redden omdat ze de omgeving kennen, maar ze maken zich wel zorgen over wandelaars van buitenaf.’’ Daar komt bij dat het wandelen van routes door de coronacrisis een stuk populairder is geworden.

Hoe snel de route nu alsnog volledig af is en wanneer deze gepubliceerd kan worden, is momenteel niet bekend. Rondje Barneveld bestaat uit een route van 24 kilometer om Barneveld heen loopt. Deels gaat de route over gemeentelijke gronden, maar deels ook over gronden van particulieren. De route voert onder meer door de groene omgeving van het Schaffelaarsebos, Park Esvelderbeek, Bloemendal, het Oosterbos, het Paradijs, de Barneveldse Beek en de zuidrand van Veller. Op verschillende plekken worden daarnaast aftakkingen gerealiseerd vanaf onder meer de drie stations van Barneveld, waardoor het totaal aan extra wandelroute ruim veertig kilometer behelst. Hier en daar sluit de nieuwe route ook aan op bestaande routes, zoals het Paradijspad, een klompenpad ten westen van Barneveld.

Bij de gemeente Barneveld is het deels aan ambtenaren en bestuurders om te bepalen of bepaalde mailwisselingen archiefwaardig zijn.