Directeur van het het ACV Harm Winkeler (links) en wethouder Sander van 't Foort.
Directeur van het het ACV Harm Winkeler (links) en wethouder Sander van 't Foort. Pauw Media

‘Restafval Renswoude ruim gehalveerd'

20 april 2021 om 12:01

Wethouder Sander van ‘t Foort blij met resultaat

RENSWOUDE Uit recente cijfers blijkt volgens de gemeente Renswoude dat de de hoeveelheid restafval er vanaf 2020 er meer dan gehalveerd is ten opzichte van een jaar eerder.


Terwijl in 2019 nog gemiddeld 200 kilo restafval ingezameld werd per inwoner, is dit aantal gedaald tot 73 kilo in 2020. Wethouder Sander van ‘t Foort: ,,We zijn ontzettend blij met deze cijfers, want het toont het succes van het nieuwe beleid aan. Ik ben onze inwoners vooral dankbaar dat ze zo veel gescheiden afval inzamelen.’’


BETERE SCHEIDING Inwoners van de gemeente Renswoude, zo stelt de gemeente vast, zijn hun afval beter gaan scheiden sinds de gemeente in 2020 haar afvalbeleid heeft gewijzigd. In dat jaar besloot de gemeente Renswoude de afvalinzameling te veranderen. Per 1 januari 2020 betaalt een inwoner voor de leging van zijn restafval in de kliko. Dit heeft volgens de gemeente als doel afval beter te scheiden, waardoor uiteindelijk minder restafval verbrand zou hoeven worden. De gemeente streefde naar 100 kilo restafval per inwoner en 75 procent afvalscheiding vorig jaar. En dit doel is volgens de gemeente ‘ruimschoots behaald’.


GROTE VERSCHILLEN Bij de inzameling van de andere afvalstromen zijn ook grote verschillen te zien, stelt de gemeente vast. Er zijn meer grondstoffen ingezameld. Terwijl de inwoners van Renswoude en omgeving jarenlang ongeveer 20 kilo plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drinkpakken (PMD-afval) scheidden, is dit aantal vorig jaar bijna verdubbeld tot 38 kilo per inwoner. Van het groente-, fruit- en tuinafval (gft) wordt meer dan 30 procent meer ingezameld. Zo werd vorig jaar 144 kilo ingezameld, terwijl dit een jaar eerder nog 98 kilo was.


Ook de cijfers over het hergebruik van het ingezamelde afval zijn gestegen van 48 procent in 2019 tot 80 procent in 2020, een stijging van 42 procent. ,,We zullen ons blijven inzetten voor een milieuvriendelijker en schoner Renswoude’’, aldus Harm Winkeler, algemeen directeur van ACV, de afvalinzamelaar en beheerder van de openbare ruimte in de gemeenten Ede, Renkum, Renswoude, Veenendaal en Wageningen. De ACV verzorgt de afvalinzameling in de gemeente Renswoude sinds 2019.