UEFA stelt besluit over speelsteden EK uit

20 april 2021 om 10:12

MONTREUX (ANP) Het uitvoerend comité van de UEFA heeft de definitieve bekendmaking van de speelsteden voor het EK komende zomer uitgesteld. Waarschijnlijk is dit gebeurd vanwege alle commotie over de oprichting van een Super League die een schokgolf in de Europese voetbalwereld heeft veroorzaakt.

De UEFA zou aanvankelijk deze maandag in Montreux de speellocaties van het EK officieel presenteren. Die beslissing is uitgesteld en zal vermoedelijk nu komende vrijdag naar buiten komen. Daardoor hebben de beoogde EK-steden München, Bilbao en Dublin nog wat meer tijd om bij hun autoriteiten gedaan te krijgen dat er bij de geprogrammeerde wedstrijden in hun stadions publiek aanwezig kan zijn. Dat is in principe een voorwaarde van de UEFA om EK-stad te mogen blijven.

Het EK moet in twaalf landen plaatsvinden maar tot nu toe heeft de UEFA slechts van negen landen de belofte dat toeschouwers welkom zullen zijn. De Johan Cruijff ArenA behoort tot de stadions waar EK-wedstrijden gespeeld gaan worden. De KNVB heeft laten weten te mikken op ten minste 12.000 toeschouwers bij de drie groepswedstrijden van Oranje, plus nog een duel in de achtste finales.

De burgemeester van München zei zondag nog dat het gemeentebestuur op dit moment geen garanties kan bieden dat er bij de vier EK-wedstrijden in zijn stad toeschouwers aanwezig kunnen zijn. De huidige situatie rond het coronavirus in Zuid-Duitsland staat dat nog niet toe. Dublin en Bilbao voeren soortgelijke redenen aan voor de onzekerheid.