UEFA kiest voor nieuwe opzet Champions League

20 april 2021 om 10:59

MONTREUX (ANP) De Champions League krijgt vanaf 2024 een andere opzet. De Europese voetbalbond UEFA kiest voor een opzet met 36 in plaats van 32 deelnemers. Het huidige poulesysteem met groepen van vier verdwijnt. In plaats daarvan spelen deelnemers in de eerste fase tien duels, vier meer dan nu, met extra inkomsten tot gevolg.

Het uitvoerend comité van de UEFA besloot maandag tijdens een vergadering in de Zwitserse stad Montreux dat de Champions League vanaf het seizoen 2024-2025 in een zogenaamd ‘Zwitsers model’ gespeeld gaat worden, net als de Europa League en de nieuwe Conference League die ook 36 deelnemers krijgen.
Alle drie de Europese bekertoernooien krijgen een grote poule met 36 deelnemers. Teams in de Europa League spelen na loting acht duels in de poule. Ploegen uit de Conference League slechts zes. De beste acht ploegen plaatsen zich voor de achtste finales. De nummers 9 tot en met 24 strijden om nog eens acht plaatsen voor de knock-outfase.


De poulewedstrijden staan voor september tot en met januari op het programma. Doordat er in de nieuwe opzet meer wedstrijden op het programma staan, gaan deelnemers meer geld verdienen. Eerder lekte al uit dat een club als Ajax niet minimaal 40 miljoen euro aan de Champions League blijft overhouden maar zeker 70 miljoen euro of zelfs meer.