Top 20 van de rijkste voetbalclubs van Europa.
Top 20 van de rijkste voetbalclubs van Europa. anp / Infographics

Ajax neemt afstand van Super League

20 april 2021 om 12:16

Van der Sar: 'Wij steunen nieuwe opzet van UEFA'

AMSTERDAM (ANP) Ajax is teleurgesteld in de clubs die een nieuwe Super League hebben aangekondigd. “We steunen de nieuwe opzet van de UEFA, zoals maandag is bevestigd”, laat voorzitter Edwin van der Sar via officiële kanalen weten.

“Door mijn werk voor de ECA (organisatie die Europese clubs vertegenwoordigt) ben ik al een aantal jaren betrokken bij discussies over een nieuw format voor de UEFA clubcompetities”, stelt de oud-doelman. “Ajax heeft in het verleden samen met het ECV en de KNVB gestreden voor een aantal wijzigingen, bijvoorbeeld om deelname aan de UEFA Champions League toegankelijker te maken voor de clubs. We dachten dat we de oplossing hadden gevonden met het zogenaamde Zwitserse model, met meer internationale wedstrijden voor meer clubs. We zijn erg teleurgesteld over de plotselinge en late ommekeer die collega-directeuren van enkele internationale topclubs dit weekend hebben gemaakt, met als gevolg dat een zeer onzekere periode de horizon van het Europese voetbal bedreigt.”

De koploper van van de Eredivisie neemt afstand van de nieuwe supercompetitie die al in augustus van start moet gaan. Initiatiefnemers AC Milan, Arsenal, Atlético Madrid, Chelsea, FC Barcelona, Internazionale, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid en Tottenham Hotspur zijn nog op zoek naar drie clubs die met hen permanent in de Super League willen uitkomen. Ook willen ze jaarlijks vijf ploegen uitnodigen, Met de nieuwe competitie denken ze 10 miljard euro te genereren.


BAYERN MÜNCHEN De Duitse topclubs Bayern München en Borussia Dortmund zien de Super League niet zitten. Van de grootmachten in Europa ontbreekt ook Paris Saint-Germain. Porto heeft ook al laten weten dat het de Super League gaat negeren. De 29-voudig kampioen van Portugal is wel benaderd door de initiatiefnemers, maar voorzitter Jorge Nuno Pinto da Costa sloeg dat snel af.

De nieuwe opzet van de Champions League gaat in 2024 van start, met een poule met niet 32 maar 36 clubs. Het huidige poulesysteem met groepen van vier verdwijnt. In plaats daarvan spelen deelnemers na loting in de eerste fase tien duels, vier meer dan nu, met extra inkomsten tot gevolg. De beste acht ploegen plaatsen zich voor de achtste finales. De nummers 9 tot en met 24 strijden om nog eens acht plaatsen voor de knock-outfase.

Doordat er in de nieuwe opzet van de Europese toernooien voor clubteams meer wedstrijden op het programma staan, gaan deelnemers meer geld verdienen. Eerder lekte al uit dat een club als Ajax niet minimaal 40 miljoen euro aan de Champions League blijft overhouden maar 70 miljoen euro of zelfs meer.