Atleten voor de start van de NN Mission Marathon op Twente Airport.
Atleten voor de start van de NN Mission Marathon op Twente Airport. anp / Eric Brinkhorst

Koreman rekent op protesten bij ‘jurysport'

20 april 2021 om 11:16

ENSCHEDE (ANP) Björn Koreman verwacht protesten van marathonlopers die straks buiten de selectie voor de olympische marathon vallen. “De atleten die zich benadeeld voelen zullen dan zeker van zich laten horen, dat durf ik nu al te stellen”, aldus de 30-jarige hardloper, een van de zes mannen die heeft voldaan aan de olympische limiet en dus meedingt om een van de slechts drie beschikbare startbewijzen voor de Spelen van Tokio.

Koreman was er zondag getuige van dat Michel Butter zich voegde bij de groep atleten die hebben voldaan aan de vereiste limiet van 2.11.30. De Castricummer liep 2.10.30 op het afgesloten Vliegveld Twente. Abdi Nageeye (2.06.17), Khalid Choukoud (2.09.55), Bart van Nunen (2.10.16) en Frank Futselaar (2.11.30) zijn de anderen. Koreman zelf liep in december onder de limiet toen hij de marathon van Wenen won in 2.11.07.

De Atletiekunie zal begin juni de drie gelukkigen voor de olympische marathon aanwijzen. Volgens Koreman is de selectieprocedure vrij onduidelijk. “Het beste zou zijn de drie snelsten te sturen, maar voor die makkelijke aanpak is niet gekozen. Er wordt ook gekeken naar prestaties onderling, het individuele prestatiepaspoort, de weersomstandigheden tijdens de marathon. Heel veel dingen dus en wij weten niet wat wel zwaar meetelt en wat niet. Het is een jurysport geworden.”

Koreman zelf vreest dat hij met zijn tijd nu buiten de boot valt. Hij is de op een na langzaamste en kan slechts bogen op die ene marathon in Wenen. “Maar daar liep ik wel 27 kilometer in mijn eentje aan de leiding en ik won met 4 minuten voorsprong. Dat is dus mijn verhaal en zo hebben de anderen ook hun eigen verhaal. In Amerika mogen de snelste drie in een aangewezen kwalificatiewedstrijd naar de Spelen. Wij verkeren in een grijs gebied; het is lastig te zeggen waar de keuzeheren echt naar gaan kijken en hoe ze alles mee gaan wegen.”

De 30-jarige Koreman neemt om die reden het zekere voor het onzekere en waagt nog een poging zijn tijd te verbeteren. "Zoals het er nu voor staat zal ik nog harder moeten lopen”, aldus de Brabander, die liefst had meegedaan in Twente, maar door de naweeën van twee gebroken ribben afzag van deelname. "Ik heb nu een ultieme poging gepland op 23 mei in Oostenrijk. Daar is een laatste kwalificatiemarathon.''