Het vertrouwen in demissionair premier Mark Rutte is na de situatie rond de mislukte verkenning gedaald naar 25 procent.
Het vertrouwen in demissionair premier Mark Rutte is na de situatie rond de mislukte verkenning gedaald naar 25 procent. anp / Remko de Waal

'Vertrouwen in Rutte keldert'

Volgens peiling EenVandaag

DEN HAAG (ANP) Het vertrouwen in demissionair premier Mark Rutte is na de situatie rond de mislukte verkenning gedaald naar 25 procent. Vorige week had nog 54 procent vertrouwen in Rutte als minister-president. VVD-stemmers blijven wel in ruime meerderheid achter hun leider staan. Dat komt naar voren uit een vrijdag gehouden onderzoek van EenVandaag onder 21.000 leden van het Opiniepanel.


Een ruime meerderheid (81 procent) van de deelnemers aan het onderzoek gelooft niet dat Rutte geen herinnering heeft aan het noemen van Pieter Omtzigt tijdens zijn gesprek met de formateur.

De meeste VVD-kiezers blijven de leider van hun partij steunen. 81 procent heeft nog vertrouwen in Rutte. Ze vinden dat hij zich de afgelopen tien jaar heeft bewezen en denken bovendien dat er niemand is die een betere premier en VVD-leider zou zijn.

Ook het premierschap van Rutte staat voor zijn eigen kiezers niet ter discussie: 88 procent vindt het acceptabel dat hij nog demissionair premier is. Negen op de tien VVD-stemmers (90 procent) vinden Rutte ook geschikt om in een nieuw kabinet weer de leider te zijn.

Andere kiezers denken daar, een dag na het debat, anders over. Bijna twee derde (64 procent) zegt Mark Rutte niet geschikt te vinden als nieuwe premier.


GEEN AANGIFTEN Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag heeft nog geen aangiften ontvangen over het lekken van informatie uit de verkennersgesprekken naar demissionair premier en VVD-fractievoorzitter Mark Rutte. Dat zegt een woordvoerder van het OM na berichtgeving van RTL Nieuws.

,,Het staat belanghebbenden natuurlijk vrij om aangifte te doen als ze dat nodig achten”, aldus de woordvoerder. Het OM heeft vrijdag niet op eigen initiatief een onderzoek ingesteld. Of dat in de toekomst nog gaat gebeuren, kon de woordvoerder niet zeggen.

Rutte zei donderdag tijdens het debat over de notities van voormalig verkenners Kajsa Ollongren en Annemarie Jorritsma dat hij om 07.30 uur al te horen kreeg dat hij het wel over CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt had gehad. Alle andere fractievoorzitters kregen die informatie pas om 09.00 uur.

Rutte wilde niet bekendmaken wie zijn bron was.