Mirjam van de Kuilen.
Mirjam van de Kuilen. Welzijn Barneveld

'Er is echt een vriendschap ontstaan'

Mirjam van de Kuilen (21) is vrijwilliger bij het Maatjesproject van Welzijn Barneveld. Vrijwilligers worden hierbij gekoppeld aan mensen die, bijvoorbeeld doordat zij een klein sociaal netwerk hebben of moeilijk contact maken met anderen, wel iemand kunnen gebruiken die met hen optrekt.


De begeleider van Welzijn kijkt of zich iemand aangemeld heeft die een maatje zoekt en die qua leeftijd en interesses bij de vrijwilliger past en dan worden beide partijen gekoppeld. Als blijkt dat er geen klik is, wat natuurlijk altijd kan, dan wordt er naar een andere match gekeken. En er zijn best veel jonge mensen die een maatje kunnen gebruiken, het zijn niet alleen ouderen die eenzaam zijn en wat meer aandacht nodig hebben.


Waarom heb je voor dit Maatjesproject gekozen?

Ik volg de studie Social Work, vertelt Mirjam. Daar leer je onder andere ook gesprekstechnieken en op school zeiden ze dat het wel handig is om daar wat praktijkervaring mee op te doen. Toen ik hoorde van dit project bij Welzijn heb ik me daar aangemeld. Dat was in oktober vorig jaar. Zij hebben mij gekoppeld aan Sonja (niet haar echte naam). Sonja is 23 en het klikt erg goed tussen ons, er is in dit half jaar echt vriendschap ontstaan.


Hoe ging dat bij de eerste ontmoeting?

De eerste keer zat er iemand van Welzijn bij om ons op weg te helpen, maar dat was maar even nodig. Toen zij wegging hebben Sonja en ik nog wel twee uur lang zitten praten. Het voelde gelijk goed samen. Sonja is een hele leuke, vrolijke meid. Ik krijg nog wel regelmatig een appje van de begeleider van Welzijn Barneveld om te vragen hoe het gaat. Bij haar kan ik ook terecht als ik zelf vragen heb. Ook kreeg ik een map met allerlei informatie en een 'Niet Pluis Kaart'. Daarop staat wat je kunt doen als je het gevoel hebt dat er iets aan de hand is met je maatje, als je bijvoorbeeld het idee zou hebben dat er sprake is van huiselijk geweld. Dus je wordt niet zomaar in het diepe gegooid, je krijgt wel begeleiding.


Wat levert het doen van vrijwilligerswerk jou zelf op?

Sonja zegt vaak dat ze zo blij is met mij en dat is wederzijds, lacht Mirjam. Ik merk dat ik voor haar echt verschil maak, dat het haar goed doet om iemand te hebben die een luisterend oor biedt en op wie ze iedere week kan rekenen. Het is toch fijn als je zoiets kunt betekenen voor een ander. Ik zie dat het haar blij maakt en daar word ik zelf ook blij van, zegt Mirjam stralend.


Kost het je veel tijd?

Dat valt reuze mee. Ik ga iedere zaterdag, maar je zou ook een keer per twee weken af kunnen spreken. Meestal ga ik naar haar toe, maar als de coronamaatregelen het weer toelaten kunnen we ook samen ergens heen gaan. Gezellig een terrasje pakken of een keer samen uit eten. Het is wel jammer, dat we nu niet zoveel andere dingen kunnen doen. We kletsen vooral heel veel, dat doen we allebei graag. En ik merk dat Sonja bij mij dingen kwijt kan waar ze met anderen niet zo makkelijk over praat. Zij is wat onzeker in vriendschappen, maar mij vertrouwt ze, we zijn echt vriendinnen geworden. Het kost niet meer tijd dan dat je naar andere vriendinnen gaat, het is gewoon leuk om samen te zitten praten.


Welk moment is je altijd bijgebleven als vrijwilliger en waarom?

Dat Sonja vertelde dat haar moeder ook blij was dat Sonja en ik elkaar ontmoeten en dat zij merkt dat het Sonja echt helpt, dat vond ik wel heel leuk om te horen. Dat was toch een bevestiging dat ons contact belangrijk is voor Sonja.


Wat wil je tegen anderen mensen zeggen over het doen van vrijwilligerswerk?

Als je dit doet en je hebt een goede klik met je maatje dan krijg je er zoveel voor terug, zegt Mirjam. Behalve het plezier en de gezelligheid vooral ook het gevoel dat je echt verschil maakt voor iemand. Dat is gewoon een heel goed gevoel.


[Zou je zelf graag een maatje hebben of lijkt het je leuk om maatje te worden, dan kun je contact opnemen met Ellis Huppelschoten. Telefoonnummer: 0342-745822 of via e.huppelschoten@welzijnbarneveld.nl.