Moskou

2 april 2021 om 20:18

neemt ‘maatregelen’ bij komst westerse troepen in Oekraïne

(ANP/AFP/RTR) Het Kremlin heeft gewaarschuwd dat het sturen van NAVO-troepen naar Oekraïne de spanning daar verder zal doen oplopen. Moskou zou zich dan genoodzaakt zien om aanvullende “maatregelen” te nemen om de eigen veiligheid te garanderen, zei een Russische regeringswoordvoerder.

De NAVO maakte donderdag duidelijk ernstig bezorgd te zijn over de situatie in het Oost-Europese land. Daar staan Oekraïense regeringstroepen tegenover pro-Russische separatisten die hun eigen ‘volksrepublieken’ hebben uitgeroepen. Het geweld laait daar weer op, ondanks een vorig jaar gesloten wapenstilstand.

De woordvoerder van het Kremlin noemde de situatie aan de frontlinie in Oekraïne uitermate zorgwekkend. Hij zei dat daar sprake is van “provocaties”. Rusland heeft eerder al duidelijk gemaakt de Oekraïense autoriteiten daar verantwoordelijk voor te houden. Er liggen voor zover bekend geen plannen om NATO-troepen te sturen naar Oekraïne, dat geen lid is van die verdragsorganisatie.

Oekraïne beschuldigt Moskou ondertussen van een troepenopbouw aan de Oekraïense grens. Een hoge Oekraïense regeringsfunctionaris, die anoniem wilde blijven, zei dat het Russische leger bezig was de “militaire coördinatie” met de separatisten te verbeteren. “Hun gevechtseenheden zijn midden april klaar voor een offensief”, zei de bron tegen AFP.


Washington

Verenigde Staten versoepelen regels voor gevaccineerde reizigers

(ANP/RTR) Het Amerikaanse Centrum voor Ziektebestrijding en -preventie (CDC) heeft de richtlijnen voor reizen versoepeld. Voor volledig gevaccineerde mensen gelden voortaan minder strenge regels. Niet-essentiële reizen worden nog steeds afgeraden.

Volledig gevaccineerde reizigers hoeven zich bij binnenlandse reizen niet langer voor en na een reis te laten testen op het coronavirus en ook niet in quarantaine, mits ze een mondkapje dragen en afstand houden. Bij internationale reizen is dit afhankelijk van de lokale autoriteiten.

Er wordt specifiek gemeld dat gevaccineerde grootouders weer het vliegtuig kunnen pakken om op bezoek te gaan bij hun kleinkinderen. ,,Vaccins kunnen ons helpen terug te keren naar de dingen die we leuk vinden in het leven, dus we moedigen elke Amerikaan aan om zich te laten vaccineren zodra ze de kans krijgen”, zegt CDC-directeur Rochelle Walensky. Vertegenwoordigers van onder meer luchtvaartmaatschappijen drongen bij het CDC aan op een aanpassing van de richtlijnen, omdat volgens hen gevaccineerden veilig kunnen reizen. Daar heeft het centrum nu gehoor aan gegeven, terwijl de aanpassing eerder meermaals werd geweigerd vanwege zorgen over virusvarianten.