Vreemdelingen niet langer vast in afwachting uitzetting Marokko

2 april 2021 om 21:04

DEN HAAG (ANP) Vreemdelingen kunnen sinds vrijdag niet meer vast worden gezet terwijl zij wachten op uitzetting naar Marokko.


Er is op dit moment geen zicht op uitzetting naar dat land binnen een redelijke termijn, staat in drie uitspraken van de Raad van State.


Drie Marokkaanse vreemdelingen hadden hoger beroep ingediend tegen het besluit van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid om hen tot hun uitzetting in bewaring te stellen. Dit kan een staatssecretaris besluiten om zo zeker te zijn dat de uitzetting van iemand die geen recht op verblijf in Nederland heeft, wordt uitgevoerd. Voorwaarde is wel dat dit op redelijke termijn gebeurt. Marokko moet daarvoor een tijdelijk reisdocument verstrekken, maar dit doet het land niet.

PASPOORT Marokko heeft in heel 2020 geen enkele zogenoemde laissez-passer uitgegeven, zag de Raad van State. Wanneer in 2019 voor het laatst iemand vanuit bewaring met een dergelijk paspoort is uitgezet naar Marokko, is onduidelijk. Ook weet de staatssecretaris niet wanneer de situatie verandert. Daarmee wordt er volgens het oordeel van de Raad van State niet voldaan aan de voorwaarde van zicht op uitzetting binnen redelijke termijn.


Met die uitspraak kunnen de drie die in hoger beroep gingen, niet langer worden vastgehouden. Hun bewaring wordt dan ook per direct opgeheven.

De uitspraak geldt niet alleen voor deze drie, maar ook voor anderen die in bewaring zitten en voor uitzetting afhankelijk zijn van een laissez-passer van Marokko.