Ds. Van Laar met de 'coronaproof'-plattegrond van de Adullamkerk.
Ds. Van Laar met de 'coronaproof'-plattegrond van de Adullamkerk. Iris Hooghiemstra

Ds. Van Laar: 'Wij weten precies wie waar zit'

2 april 2021 om 15:49

Vierhonderd bezoekers in Adullamkerk

BARNEVELD De strijd rond het bezoeken van kerken en oplopende coronabesmettingen hangt als een donkere wolk boven het paasweekend. Veel mensen vinden het onverantwoord dat een aantal kerken diensten houdt met honderden bezoekers. Dominee Jacob van Laar (49) van de Adullamkerk begrijpt dat wel, maar wil graag uitleggen waarom de Gereformeerde Gemeente Barneveld Zuid wél diensten heeft met 400 kerkgangers.


Iris Hooghiemstra

De paasdiensten gaan er in de Adullamkerk in Barneveld hetzelfde uitzien als de afgelopen weken. In het gebouw is normaal gesproken plaats voor 1.400 mensen, maar vanwege Covid-19 heeft de kerkenraad besloten 'slechts' 400 mensen uit te nodigen.

Het kerkbestuur heeft een uitgebreid plan gemaakt om de samenkomsten in goede banen te leiden. Er is bijvoorbeeld een plattegrond met een indeling wie waar moet zitten, deze plekken krijgen de bezoekers toegewezen via een uitnodiging. Daarin staat ook welke ingang ze moeten gebruiken en welke parkeerplaats.


NIET MISBRUIKEN De zitplaatsen zijn volgens de predikant op minstens 1,5 meter uit elkaar. ,,Wij weten precies wie waar heeft gezeten in de dienst. Als er dan na afloop mensen zijn met klachten, komen zij de week erop niet in de kerk. Er wordt dan ook meteen gekeken naar de omzittenden”, legt Van Laar uit.

De dominee zegt dat de Adullamkerk nauw contact heeft met de burgemeester. ,,Als er medische druk komt in Barneveld, dan schalen we direct af en gaan eventueel terug naar online. We houden de besmettingen samen iedere dag bij.” De coronabesmettingen lopen landelijk op, maar in Barneveld is het op dit moment nog houdbaar, stelt Van Laar. Hij is erg blij met de vrijheid die de kerk krijgt van de overheid, maar weet ook dat dit buiten de kerk lang niet altijd wordt gewaardeerd. ,,We willen de vrijheid die we krijgen niet misbruiken, dat wordt wel heel vaak gedacht. Je doet zo goed je best en dan wordt het gezien alsof we de regels aan onze laars lappen.”


ONEERLIJK? De kerk doet zijn uiterste best om de coronaregels zo goed mogelijk na te leven, benadrukt de dominee. Toch blijft het een lastige kwestie: waarom worden de kerken massaal bezocht, ondanks het dringende advies om zoveel mogelijk thuis te blijven? Van Laar reageert: ,,Ik begrijp de mensen. Zij vinden het oneerlijk, waarom wij wel en zij niet? Maar wat doen wij verkeerd? De ruimte is er en we willen die niet misbruiken. Bijna iedereen die de ruimte heeft, maakt er gebruik van, zoals de supermarkten, proefevents en middelbare scholen. Het zijn niet alleen de kerken.”


KINDEREN Volgens de predikant is het bezoeken van de kerk op dit moment essentieel voor de gemeenteleden. Thuis luisteren naar de diensten wordt volgens hem steeds lastiger voor de gezinnen. ,,Concentreren op de dienst is thuis veel lastiger dan in de kerk, zeker voor de kinderen.''

De dominee merkt het aan zijn omgeving. ,,We hebben twaalf weken gehad waarin niemand naar de kerk kon. We hebben dat ervaren als een groot gemis.” Dat gemis is herkenbaar voor veel mensen, ook als het gaat om andere groepsactiviteiten, zoals feesten en voetbalwedstrijden. ,,De kerken hebben hierin gelukkig tot nu toe de vrijheid gekregen van de overheid en proberen deze vrijheid, zonder er misbruik van te maken, zo goed mogelijk volgens de regels in te vullen”, reageert Van Laar.

ANDERE PLANEET Momenteel komen de kerken niet erg positief in de media, volgens de predikant is onbegrip daarvan de reden. Hij suggereert dat de beperkingen van de overheid bij iedereen zijn tol eisen, met als gevolg dat mensen met het vingertje gaan wijzen. Van Laar wil graag het gesprek aangaan in plaats van de confrontatie op te zoeken.

Door de negatieve berichtgeving over de rol van de kerken lijkt het alsof de kloof tussen kerk en samenleving steeds groter wordt, erkent Van Laar. ,,Dat maakt me verdrietig, alsof wij als kerk van een andere planeet komen. Als je niets met geloof hebt, dan kun je het ook eigenlijk niet begrijpen, dat maakt het lastig. Voor ons is geloof belijden in de kerk essentieel, om fysiek rondom het Woord van God te zijn.”


RUST BEWAREN Van Laar sluit niet uit dat er media zouden kunnen komen met de paasdiensten, maar geeft aan bovenal de rust te willen bewaren. De kerk wil volgens hem niet de indruk wekken dat zij de coronaregels niet serieus neemt: ,,God vraagt ons ook om ziekte niet op te zoeken en de overheid te gehoorzamen.” Volgens de predikant is het zitplaatsensysteem van de Adullamkerk op dit moment goed geregeld. Hij denkt daarom dat de diensten met Pasen geen aanleiding zullen zijn voor meer coronabesmettingen.

[Lees ook een opinie-artikel van lector Wim Dekker van de Christelijke Hogeschool Ede in de Weekendbijlage: 'Reformatorischen voelen zich vreemden in eigen land'.