Barneveld wordt eigenzinniger

2 april 2021 om 21:17

'Den Haag en Arnhem gaan meer van ons horen'

BARNEVELD De gemeente Barneveld zal zich de komende jaren ‘minder bescheiden’ opstellen in de regio, de provincie en daarbuiten om belangrijke zaken voor elkaar te krijgen. Dit zeggen wethouder Hans van Daalen en burgemeester Jan Luteijn in een interview met deze krant, over de mogelijke fusie met de gemeente Scherpenzeel.


Jannes Bijlsma

Barneveld is hier positief over, mede gezien het feit dat de gemeente ambities heeft om - los van de herindeling - mogelijk te groeien tot een inwonertal van tussen de 80.000 en 90.000 inwoners. Momenteel heeft de gemeente er ruim 60.000. Met Scherpenzeel zouden dat er al 70.000 zijn. B. en w. hebben een voorstel voor een zienswijze opgesteld, waarin zij hun mening geven over het provinciale ontwerp voor de nieuwe gemeente. Barneveld vraagt de provincie onder meer om inhoudelijk en financieel ‘commitment’ van de provincie om de groei te kunnen verwezenlijken. Het college ziet dit graag terug in het uiteindelijke herindelingsadvies. Op 21 april neemt de raad een besluit over de zienswijze.


Hoe vertaalt u ‘commitment’?

Luteijn: ,,Als ‘nabijheid’ of ‘ondersteuning’, bijvoorbeeld in de gezamenlijke lobby op het stikstofdossier, of die voor het nieuwe knooppunt A1/A30. We hebben het niet alleen om geld, hoewel geld wel helpt. Maar vooral om het op de juiste momenten in de belangrijke beleidsdocumenten te staan. Neem de oostelijke rondweg om Barneveld, onmisbaar voor de ontsluiting van het dorp en daarbuiten. Als je dan niet op de provinciale radar staat, is het moeilijker om die te realiseren dan wanneer de weg wel benoemd staat als belangrijke schakel binnen de regionale infrastructuur.”


Het college van b. en w. maakte onlangs een ‘rondje langs de velden' met het provinciebestuur, waarin verschillende Barneveldse thema's werden besproken. In het gesprek kreeg het college te horen dat Barneveld wel eens wat luider van zich mag laten horen dan ze nu doet, vertelt de waarnemend burgemeester.


Wat bedoelen Gedeputeerde Staten daarmee?

Luteijn: Barneveld mag zich soms wat zelfbewuster en eigenzinniger opstellen. En daar hebben ze een punt. Wij zijn ook een bijzondere scharnier in een regio waar veel te gebeuren staat.”

Van Daalen: ,,We kregen nadrukkelijk te horen: wees niet te bescheiden. Laat je ambities horen. Arnhem is soms ver weg, maar we kunnen meer moeite doen om daar onze plannen voor het voetlicht te brengen.


Bij een project als de railterminal op Harselaar is dat alvast niet helemaal gelukt. U maakt zich hier hard voor, maar de provincie wil er niet actief aan meewerken.

Luteijn: ,,Het is niet zo dat de provincie zegt: wij regelen het, als u uw verlanglijstje indient. Dat doen we ook bewust niet in onze zienswijze. De kunst is om daarin hoofddoelstellingen te benoemen en daarmee te zeggen: wij doen ertoe. En in de nieuwe gemeente zien wij kansen die we samen met de provincie en de regio willen pakken. In zo'n eigenzinniger houding kunnen wij als bestuur nog groeien, maar daar zetten we wel op in en ik denk dat ze straks in Arnhem, Den Haag en op andere belangrijke plekken meer van Barneveld gaan horen. Niet om te dwingen, maar om te agenderen en te laten zien hoe belangrijk het is om in zaken die voor ons belangrijk zijn, te investeren.”

p Weekend