Impressie van de nieuwe parkeergarage van BCA in Barneveld.
Impressie van de nieuwe parkeergarage van BCA in Barneveld. Vissers & Roelands Architecten

BCA wil parkeergarage bouwen in Barneveld

30 maart 2021 om 12:54

BARNEVELD Het bedrijf BCA Autoveilingen in Barneveld wil op eigen terrein aan de Landweer, vlakbij snelwegen A30 en A1, een parkeergarage bouwen. De garage is bedoeld voor de opslag van auto’s voor de veiling. Nu nog staan veel voertuigen buiten op het parkeerterrein van BCA.


Wouter van Dijk

Het gaat om het plan voor een stalen parkeergarage van vijf bouwlagen, met plek voor in totaal maximaal 510 auto’s. Het bouwwerk, van ongeveer 11.000 vierkante meter groot, moet in totaal ongeveer twaalf meter hoog worden en globaal zeventig bij veertig meter groot. Het komt te staan op het terrein van BCA aan de kant van de Nijkerkerweg. Opvallend is de grote afbeelding van een historische racewagen op een zeildoek aan één zijkant van het nieuw te bouwen pand. Dit doek is straks vanaf de kant van de Nijkerkerweg te zien. Aan de andere drie zijden is de parkeergarage open.

Het plan voor de bouw van de garage ligt nu voor bij de gemeente Barneveld, als het gaat om de brandveiligheid. Het Barneveldse college van burgemeester en wethouders vraagt BCA om aanvullende maatregelen op dit gebied. Dit vooral vanwege de maatschappelijke risico's die een brand op deze plek met zich meebrengen. Bij een brand in deze nieuwe garage vlakbij de snelwegen en het spoor, zal er namelijk sprake zijn van grote rookoverlast. ,,De A1, A30 en de spoorlijn zullen dan waarschijnlijk voor langdurige tijd moeten worden afgesloten, totdat geen sprake meer is van rookvorming, met alle economische en maatschappelijke gevolgen van dien.''

Qua extra maatregelen valt volgens Brandweer Gelderland-Midden, die de bouwplannen ook beoordeeld heeft, te denken aan een sprinklerinstallatie of brandcompartimentering. Wanneer de garage precies gebouwd gaat worden, is nog niet bekend.

Impressie van de nieuwe parkeergarage van BCA in Barneveld.
Afbeelding
Afbeelding