Afbeelding
anp / Xtra lex van Lieshout

In twintig jaar tijd weinig homohuwelijken in Barneveld

30 maart 2021 om 12:26

BARNEVELD Het aantal stellen van gelijk geslacht dat in zich de gemeente Barneveld in de echt laat verbinden, blijft achter bij de meeste andere gemeenten in Nederland. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.


Jannes Bijlsma

In de afgelopen twintig jaar was van de duizend mensen die in Barneveld in het huwelijk traden, gemiddeld 3,9 mensen van gelijk geslacht. Dat is aanmerkelijk minder dan het landelijk gemiddelde van 17 op de duizend. In stedelijke gebieden is dit aandeel het grootst. De gemeente Amsterdam steekt er met kop en schouders bovenuit, met 45 per duizend, gevolgd door Nijmegen (35 op duizend) en Arnhem (28 op duizend). Ook in enkele omliggende gemeenten in deze regio’s wonen naar verhouding veel homoparen.

In Barneveld is dit aandeel veel kleiner en dit geldt voor meer gemeenten waar veel mensen met een bevindelijk gereformeerde geloofsovertuiging wonen. Op Urk en in de gemeente Woudenberg is het aantal mensen dat trouwt met iemand van gelijk geslacht het laagst (0,8 per duizend). Andere omliggende gemeenten in de regio sluiten relatief meer homohuwelijken dan Barneveld. In Amersfoort waren gemiddeld 19,4 op de duizend gehuwden iemand die trouwde met een persoon van hetzelfde geslacht. Leusden blijft daar met 17,4 per duizend niet ver achter. Het verschil met de gemeenten die volgen is echter groot: Ede (9,7 per duizend), Nijkerk (8), Veenendaal (7,4), Renswoude (5,6), Putten (5,5) en Scherpenzeel (5,3). Het is deze week exact twintig jaar geleden dat de eerste homostellen konden trouwen. Ons land was daarmee het eerste ter wereld dat deze mogelijkheid bood. Sindsdien stapten meer dan 28.000 paren van gelijk geslacht in het huwelijksbootje. Hiervan zijn daar nu nog zo'n 20.000 samen. Er trouwen meer vrouwen dan mannen met iemand van hetzelfde geslacht. Het aantal mannenparen was alleen in de eerste twee jaar na invoering groter.